Nepotpun program Gorke Ostojic Cvajner

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prije otprilike mjesec dana raspisan natjecaj za izbor ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti Istre, natjecajno je povjerenstvo u sastavu Vladimira Torbice, Jerice Ziherl i Bojana Šumonje dostavilo Istarskoj županiji prijedlog o poništenju natjecaja.

Naime, Vladimir Torbica, županijski procelnik za kulturu, rekao nam je u ime povjerenstva da se na natjecaj javila jedino povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner, koja je udovoljavala svim uvjetima.

- No, buduci da je komisija ocijenila djelomicno nepotpunim njezin predloženi cetverogodišnji program rada, odluceno je da se Županijskoj skupštini dostavi prijedlog o poništenju natjecaja te da se nakon nekog vremena raspiše novi. No, skupština može i neovisno o toj odluci odluciti o izboru ravnatelja. Do tada Ostojic Cvajner ostaje i dalje privremena ravnateljica, kazao je Torbica.

U pisanom ocitovanju Bojan Šumonja istice da predloženi cetverogodišnji program Gorke Ostojic Cvajner nije sadržajan u dijelu koji se bavi razvojem i ustrojstvom muzeja, odnosno nedostaju mu smjernice vezane uz financijsku strategiju, strategiju umrežavanja, otkupe i produkciju te edukacijske programe i radionice.

- Što se tice izložbenog dijela programa, on je samo djelomicno zadovoljavajuci, a dijelom je nerespektabilan i neprihvatljiv. MSUI bi trebao stremiti vrhunskoj kvaliteti izlagackog programa te promicati iskljucivo visokokvalitetnu umjetnicku produkciju, istice Bojan Šumonja u svome obrazloženju.

Jerica Ziherl, koja je glede izbora Ostojic Cvajner bila suzdržana, istice da je "Gorka Ostojic Cvajner jedna od konstanti kulturnih djelatnika hrvatskog prostora" te da posjeduje radne, strucne i organizacijske sposobnosti na polju razlicitih kulturoloških djelovanja. "Isto tako, ne mogu se zanemariti njezina pionirska nastojanja vezana za uspostavu likovne, galerijske, povijesno-kulturološke scene, kako na istarskom, tako i na hrvatskom kulturnom prostoru", dodaje Ziherl.

No, njenom programu zamjera nedostatak opsežnije elaboracije te istice da iznosi "opca, uvriježena stajališta o tome kakav bi i što bi MSUI trebao biti, a bez jasne strukture, metodologije i strategije djelovanja". Osobite primjedbe odnose se na nedostatak kustoske, edukativne, medunarodne i ekonomske strategije djelovanja MSUI-ja.

- Iz priloženog nije razvidna uloga MSUI-ja u sukreiranju suvremenosti, odnosno odgovornosti tumacenja svijeta kroz prizmu umjetnosti. Nedostaju inovativni muzejski projekti, programi, izložbe, akcije, publikacije i prezentacije, kao i oblici istraživanja na podrucju suvremene umjetnosti te širenje dijaloga izmedu razlicitih kreativnih disciplina. Uglavnom, predloženi mandatni program ne prati suvremeni diskurs muzeološke teorije i prakse, što bi jedna nova muzejska institucija s predznakom "suvremeni" trebala ciniti, napominje Jerica Ziherl.

Zamoljena za komentar, Gorka Ostojic Cvajner kaže: "Ne želim ništa komentirati dok ne dobijem službenu odluku" te istice da ce se ocitovati nakon što je vidi.

Inace, natjecaj je raspisala Istarska županija na temelju Zakona o ustanovama i muzejima te odluke o osnivanju Muzeja suvremene umjetnosti Istre i njegovog statuta.

Kandidati za ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti Istre, prema objavljenom natjecaju, moraju ispunjavati sljedece uvjete: završeni preddiplomski i diplomski sveucilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveucilišni studij ili, pak, specijalisticki diplomski strucni studij te najmanje pet godina rada u muzejskoj struci.

Nadalje, kandidat može imati visoku strucnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ukoliko je istaknuti i priznati strucnjak na podrucju kulture s najmanje deset godina rada u kulturi. Od kandidata se ocekuju strucne, radne i organizacijske sposobnosti te znanje dva svjetska jezika, uz poželjno poznavanje talijanskog jezika.

Ravnatelj se imenuje na cetiri godine.


Podijeli: Facebook Twiter