Neposrednost i punoca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Likovna umjetnica Breza Žižovic izložila je slike u pulskoj utvrdi Casoni Vecchi. Ovom se prilikom samostalno predstavila serijom akrilika na platnu radnog naslova "Wasabi".

Iako je postav trebao biti izložen ukrug zidova prstena utvrde, zbog nepovoljnih vremenskih prilika radovi su ipak bili predstavljeni u interijeru.

Od vecine pulskih likovnjaka Žižovic se razlikuje neposrednošcu, vedrim, optimisticnim koloritom, gotovo djecjom razigranošcu. Kao i dosad, tako je i posljednji ciklus svojevrsna referenca na djecji crtež i djecje slikarstvo.

Glavne su odlike neproracunatost, nekalkulativnost, disproporcija, koloristicka perspektiva, poliperspektiva i plošnost. Možda su najjaci aduti ove likovnjakinje njezini puni, socni nanosi boje - pandan punoci kadra. Odabir tema ovoga su puta gradske vedute, mrtve prirode i razni portreti satkani od pregršt sitnih dijelova iz umjetnicine mašte.

Breza Žižovic rodena je 1973. godine u Puli gdje je završila Pedagoški fakultet, studij razredne nastave, a diplomirala je kod prof. Vere Kos Paliska na temu Dijete kao ilustrator. Dvije je godine studirala grafiku i slikarstvo u Veneciji na tamošnjoj Scuola internazionale di grafica. Potom je u Ljubljani diplomirala na cetverogodišnjem studiju na Visokoj šoli za risanje in slikanje.

Od 2008. zaposlena je kao predavacica na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter