Neposredan sajamski kontakt i dalje nezamjenjiv

Kao i dosad sajam će se održavati na Karolini (N. LAZAREVIĆ)
Kao i dosad sajam će se održavati na Karolini (N. LAZAREVIĆ)

Obrtnički sajam Istre ove godine slavi svoju punoljetnost. On će se naime 18. puta po redu održati na pulskoj Karolini od četvrtka 8. do nedjelje 11. listopada. Sajam i njegov program predstavljeni su jučer u Obrtničkoj komori Istarske županije. Kako je u ime organizatora naveo Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je Ministarstvo poduzetništva i obrta, partneri su Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, dok je glavni sponzor sajma, praktično od njegova početka, Istarska kreditna banka Umag.

Više pojedinačnih štandova

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je naš zajednički sajam ove godine postao punoljetan. To što ga održavamo već 18. put znači da nije samo prolazna aktivnost, već je projekt koji su svi prepoznali - od izlagača, do županijskih, gradskih i državnih tijela te posjetitelja, naveo je Paliska.

Uz riječi da sajam u protekle dvije godine doživljava transformaciju budući da je sve manje kolektivnih, a sve više pojedinačnih štandova, Paliska je naveo da će ove godine broj izlagača biti nešto mani od lanjskoga - 125 prema lanjskih 142 izlagača. No, kvadratura je gotovo jednaka s obzirom da je u hali popunjeno ukupno 749 kvadratnih metara, svega dva manje nego lani, dok je vani popunjeno 288 kvadrata izložbenog prostora, 23 više nego lani.

Od ukupnog broja izlagača, njih 63 su iz Istarske županije, 61 izlagač je iz ostalih dijelova Hrvatske te jedan iz inozemstva. Među izlagačima, 55 su obrti, 42 poduzeća, a posjetiteljima će se predstaviti i jedna škola, osam obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, deset inovatora, osam udruženja…

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Lorena Brgić navela je na predstavljanju da su sajmovi učinkovit način promocije poduzetnika.

- Unatoč napretku tehnologije, neposredan kontakt između obrtnika i kupaca nezamjenjiv je i zato su sajmovi i dalje aktualni i dobro posjećeni, navela je Brgić i dodala da je posebno dobra stvar što se mlade generacije na sajmu mogu upoznati s različitim zanimanjima. I Vesna Sajić iz Grada Pule navela je da Grad sve ove godine podupire sajam davanjem prostora Karoline, ali i financijski, podsjećajući da Pula i kroz svoje programe podupire malo i srednje poduzetništvo.

Snaga obrtnika

Jasna Jaklin Majetić iz Županijske komore Pula, navela je da je sajam postao važan dio kalendara događanja u Istri te da Komora znatno financijski pomaže svoje članove sufinancirajući im nastup na sajmu koji je idealno mjesto da se promoviraju novi proizvodi, stari nađu nove kupce, ali i mjesto gdje obrtnici dobivaju povratnu informaciju o svojim proizvodima. Sajam je, navela je, mjesto gdje se ljudi nalaze i sklapaju nove poslove.

Milenko Vidulin iz Istarske kredite banke Umag, naveo je da su oni i ove godine glavni sponzori sajma te su kao manja, lokalna banka, prepoznali snagu obrtnika.

- Nastojimo ih pratiti povoljnim kreditima i nudimo im posebne uvjete da prebrode ovo doista zahtjevno razdoblje, naveo je Vidulin i dodao da za iduću godinu spremaju još povoljnije obrtničke kredite.

Od poslovnih susreta do Pula Shoppinga

Sajam će se službeno otvoriti 8. listopada u 11 sati ispred sajamske hale na Karolini. Istog dana u 18 sati potpisat će se Sporazum o suradnji s Obrtničkom komorom Kantona Sarajevo. U petak, 9. listopada, planiraju se organizirati poslovni razgovori istarskih obrtnika s obrtnicima i poduzetnicima iz Beograda, a u 18 sati u velikoj sali HGK održat će se predavanje o financiranju projekta sredstvima Europske unije. U subotu, 10. listopada u sklopu sajma održat će se i akcija Turističke zajednice Pula i Udruženja obrtnika Pula "Kupujmo u Puli - Pula Shopping" kada će trgovine u centru grada raditi od 17 do 22 sata te kupcima nuditi prigodne popuste. Kao što je uobičajeno, posljednjeg dana sajma, u 16 sati podijelit će se priznanja najuspješnijim izlagačima. Sajam je u petak i subotu otvoren od 10 do 20 sati, a u nedjelju zatvara svoja vrata u 17 sati. Ulaze je besplatan. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter