Neponovljivi gušti jadranskih lignji

Marinirane lignje
Marinirane lignje

Dok mala turistička mjesta na obali spavaju zimski san, ribarima počinje sezona domaćih lignji, koje su ove godine po drugi put "ulovljene" u novu gastromanifestaciju, Dane jadranski lignji.

Jedanaest ugostiteljskih objekta u sjeverozapadnoj Istri od početka prosinca do 6. siječnja gostima otkriva sve gušte ove morske delicije, mimo sterilne ponude u obliku prženih lignjinih kolutića i krumpirića.

Izvan primorskih krugova malo ljudi uopće zna za profinjen okus velike domaće lignje, neusporediv s uvoznim smrznutim proizvodima ili daleko jeftinijim totnjem koji će nemarni ugostitelji podvaliti pod domaći lignju. Ali, ne i voditelji restorana Badi u Lovrečici. U ovom malom turističkom središtu nadomak slikovite obale rade svaki dan, izuzev kratkog godišnjeg odmora, neprekidno od 1986. godine, nudeći isključivo morske specijalitete.

- Nabava je ove godine dobra. Surađujemo s lokalnim ribarima i mogu reći da je sezona liganja u punom jeku. Sad smo osmislili menije s lignjama u rižotu, s tjesteninom, zatim punjene, zapečene, u krem juhi. Pokušavamo domaće ljude privući u riblje restorane jer od dolaska krize svi malo "strahuju" od ribljih restorana. Zato je ovo što je napravio klaster TZ-a hvalevrijedna akcija.

Nudimo meni od tri slijeda za 150 kuna ili pet sljedova za 200 kuna, veli Nado Badurina, vlasnik restorana.

Nesvakidašnji morski slijed započeli smo s osvježavajućom salatom od lignji i sipa te mariniranim lignjama na hrskavoj posteljici, tijestu od palačinki. Uslijedila je krem juha od brokule s tankom fetom zapečenog kruha i lignjama te rezanci s liganjama i kremom od fažola.

Za glavno jelo teško je odlučiti između zapečenih lignju u teranu ili punjenih lignji u umaku od svježe rajčice s zapečenom palentom. Sve su to jednostavna jela koja ne skrivaju puni i nježni okus jadranske lignje. Za kraj je teško odbiti mousse od čokolade s hrskavim čokoladnim mrvicama. (napisala V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter