Nepodignuti udžbenici idu u slobodnu prodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U gotovo svim knjižarama u tijeku je podjela udžbenika. U Istarskim knjižarama podjela ce se obavljati u skladištu u Šijani, na adresi Labinska 2, sve do sutra, a organizirana je po školama. U vremenu od 8 do 17 sati danas po knjige mogu doci roditelji ucenika iz osnovne i talijanske osnovne škole Vodnjan, potom OŠ Svetvincenat, Juršici i pulskih Tone Peruško i Veli Vrh.

Sutra u isto vrijeme organizirana je podjela za ucenike OŠ Monte Zaro i Veruda te Talijanske osnovne škole Giuseppina Martinuzzi. Roditelji koji ne podignu na vrijeme paket s knjigama mogu to uciniti iducih dana u poslovnici u Laginjinoj 7, iznad kazališta.


- Jako smo tolerantni jer smo svjesni da je teška situacija i da ljudi nemaju baš sada novaca, neki cekaju placu, tako da se dogodi da ponekad i pet, šest puta zovemo roditelje, cekamo ih. Bilo bi dobro da roditelji dodu cim prije po narucene knjige. Tek kada zapocne škola, a paket s knjigama ostane neprodan, otvaramo ga i knjige stavljamo u slobodnu prodaju. No, takvih je slucajeva možda jedan, dva na godinu, kaže nam voditeljica objekta Istarskih knjižara u Laginjinoj 7 Azra Mehanic.

U poslovnici Školske knjige na pulskom Forumu saznajemo da su oni jedina knjižara koja ima sve knjige u slobodnoj prodaji pa roditelji mogu doci izravno u trgovinu s popisom, kupiti sve što im treba i odmah uzeti. Nema predbilježbi niti akontacija, a ukoliko nekog udžbenika trenutno nemaju ili ostanu bez, odmah se narucuje i sve stiže u par dana.

Ovisno o nacinu placanja dozvoljeno je placanje u ratama. Kupcima udžbenika nude i 10 posto popusta na ostali školski pribor.

- Prije nekoliko tjedana imali smo prvu isporuku udžbenika prema predbilježbama roditelja koje smo primali do pocetka kolovoza. Kako nam stignu knjige tako zovemo roditelje da si ih dodu uzeti. Mogu reci da je prva isporuka iznenadila neke roditelje koji nisu bili pri parama, a neki su mislili da ce knjige dobiti tek u rujnu. Medutim, ovih dana stigla nam je i druga isporuka, ali još nismo uspjeli zvati sve roditelje. Ukoliko ne dodu, a škola recimo vec pocne, pakete vracamo natrag, saznajemo od djelatnice Tisak medije.

Ustvrdila je da roditelji još i sada narucuju knjige i traže da im budu isporucene do pocetka škole, što im nitko ne može garantirati. Kaže da i oni, ovisno o nacinu placanja, iznosu i vrsti kreditne kartice, odobravaju otplatu na rate, pa i na šest mjeseci. Kupcima poklanjaju 50 kuna popusta na kupnju školskog pribora iznad 200 kuna.

U Mozaik knjizi saznajemo da dnevno zovu po desetak roditelja da dodu preuzeti knjige koje su rezervirali tijekom ljeta. Ukoliko se roditelji ne pojave, a prode i 15-ak dana od poziva i ne odazovu se na naknadne pozive, tada se paketi otvaraju i knjige stavljaju u slobodnu prodaju. Ista je prica i u poslovnici Novih istarskih knjižara na Giardinima.

Svi oni koji su do 5. kolovoza narucili knjige i dali akontaciju od 22. kolovoza mogu u poslovnicu doci po njih. Na upit što rade ukoliko roditelji ne dodu, djelatnice kažu da uglavnom svi dodu i to mogu uciniti cak i kada pocne škola. No, dogodi li se da se neki roditelj predomislio i knjige narucio od drugog, tada se paketi otvaraju i knjige stavljaju u prodaju. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter