"Neplodna tla" ili mjesta koja nikad neće biti obilježena

Sandra Vitaljić (N. O. R.)
Sandra Vitaljić (N. O. R.)

Izložbom fotografija "Neplodna tla" u Centru vizualnih umjetnosti Batana predstavila se umjetnica Sandra Vitaljić. U fokusu objektiva jedne od važnijih predstavnica hrvatske fotografske scene, ovog su se puta našli pejzaži obilježenim traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom.

Pejzaži velikog formata

- Riječ je o pejzažima velikog formata čiji naslovi otkrivaju da  je riječ o vrlo specifičnim lokacijama - mjestima raznih zločina koji su se odvijali na teritoriju RH (uz iznimku Bleiburga) od Seljačke bune preko Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata. Osim te strašne poveznice, riječ je i o lokacijama čija su događanja nedovoljno istražena, zločinci uglavnom nisu kažnjeni, a žrtve su većinom ostale anonimne. U više navrata se pokušalo te događaje zataškati, zaboraviti ili izmanipulirati činjenicama, da bi se prošlost učinila prihvatljivijom, piše u predgovoru kataloga "Neplodna tla" Anita Kojundžić-Smolčić, što je dio teksta nastalog u sklopu projekta Criticize This! koji organiziraju Kulturtreger i Kurziv iz Hrvatske, SEEcult i Beton iz Srbije i Plima iz Crne Gore.

U zanimljivom izlaganju, koje je prethodilo otvorenju izložbe Sandra Vitaljić je rekla da su je zanimala mjesta koje je politička retorika obilato koristila u svojim huškačkim govorima tijekom 90-tih, mjesta institucionaliziranog sjećanja, kao i ona koja nikad neće biti obilježena nekom spomen-pločom.

- Slično kao i nakon Drugog svjetskog rata, i nakon rata u bivšoj Jugoslaviji politike sjećanja označavale su ono čega se treba sjećati, a potiskivale ono što je bilo poželjno zaboraviti. Serijom fotografija "Neplodna tla" nastojim kreirati mjesto sjećanja unutar prostora fotografije, alternativni memento kojeg ne kreira ideologija, već potreba da se otvori prostor sjećanja i za žrtve koje nikada neće dobiti svoje mjesto u oficijelnoj kulturi pamćenja, rekla je Sandra Vitaljić.

Neugledni prostori

Izložba "Neplodna tla" kazuje priču o neuglednim, zaraslim i zapuštenim prostorima, blatnjavim putovima i nedostupnim terenima koji opet, s druge strane svjedoče o ljepoti "netaknute" prirode i tla na kojima su se događale strahote, koje ratovi i ideologije sa sobom donose.

Izložba Puljanke Sandre Vitaljić, izvanredne profesorice na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i autorice mnogobrojnih samostalnih i skupnih izložba fotografije u zemlji i inozemstvu, može se pogledati do 6. travnja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter