Neplivača puno manje nego lanjskih godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program "Znamo plivati" koji kao i prethodnih godina provodi Plivački klub Arena, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za sport, gradovima Pula i Vodnjan te Općinom Fažana, uspješno je završen. I ove godine su godine tako svi drugašići, koji pohađaju osnovne škole s navedenih područja, završili s testiranjem plivanja. Na samom testiranju provjeravano je kako mališani reagiraju u urgentnim situacijama u vodi.

Plivanje nakon zarona

- Provjera se sastojala od skoka s visine od 75 centimetara na noge ili glavu i plivanja 50 metara. Plivačima su određeni svi oni koji su uspjeli otplivati najmanje 25 metara, pojašnjava Samuel Smailbašić iz Plivačkog kluba Arena, dodajući kako se skokom s visine želi utvrdili koliko bi djece uspjelo reagirati kod pada u vodu i da li mogu, nakon zarona, nastaviti plivati bez pomoći.

Kako veli, svake im je godine cilj uključiti što više djece u testiranje. Zbog bolesti ili neodobravanja roditelja prijašnjih godina postotak odaziva je bio 85 do 87 posto. Uz odličnu suradnju sa svim osnovnim školama u ovoj je godini testirano ukupno 602 djece, što iznosi preko 90 posto, te se pokazalo da njih 102 spada u kategoriju neplivača po zadanim kriterijima.

- Rezultati progresivno napreduju svake godine što znači da imamo sve više djece koja znaju plivati u drugim razredima osnovne škole. Ovogodišnji rezultati najbolji su od 2012. godine, kada je i krenuo ovaj program, veli Smailbašić dodajući da se može zaključiti da se svijest roditelja i lokalne zajednice probudila te imamo sve više djece koja mogu uživati ljeti u morskim radostima. Inače, nakon provedenih testiranja za sve je neplivače osigurana besplatna obuka plivanja koja će trajati sve do Božića.

U Puli 16,41 posto neplivača

Na kraju recimo i podatak da je ove godine za Pulu broj neplivača iznosio 16,41 posto, za razliku od lanjske godine kada ih je bilo 21,66 posto ili 2014. godine kada ih je bilo čak 25,45 posto. Što se fažanskih klinaca tiče ove je godine bilo tek 7,5 posto neplivača, lani 20 posto, a prve godine testiranja bilo ih je čak 28,33 posto. Što se tiče Grada Vodnjana oni su ove godine imali 30 posto neplivača, za razliku od 2014. godine kada plivati nije znalo gotovo 85 posto učenika drugih razreda. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter