Nepalci na parlamentarnim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepalci u utorak biraju novi saziv ustavotvorne skupštine prkoseći prijetnjama nasiljem na drugim izborima organiziranim nakon završetka građanskog rata, uz slabe nade da će izbori, koje bojkotira dio maoista, donijeti izlaz iz petogodišnje političke slijepe ulice.

"Glasovanje je počelo u cijeloj zemlji", rekao je glasnogovornik izbornog povjerenstva, prenosi AFP. Birači su jedan sat prije otvaranja biračkih ureda već stajali u redu, iako se strahovalo da su mnogi Nepalci zastrašeni nasiljem pokreta nesklonih izborima.

Početak glasovanja obilježen je incidentima, a najveći se dogodio u predgrađu Katmandua gdje su u eksploziji bombe ranjene tri osobe, među kojima jedno dijete.

Ovi izbori za novu ustavotvornu skupštinu drugi su od završetka građanskog rata. Prvi su se održali 2008. nakon zaključenja mirovnog sporazuma kojim je okončan desetogodišnji sukob, ukinuta monarhija i proglašena republika.

Koalicije koje su se smjenjivale od tada nisu uspjele sastaviti ustav, a maoistička stranka, koja je pobijedila na izborima 2008., raspala se. Oko 50.000 vojnika i 140.000 pripadnika policijskih postrojbi nadzire biračka mjesta kako bi spriječili nasilje.

Više od 100 stranaka natječe se za 601 mjesto u ustavotvornoj skupštini, koja će imati i ulogu prijelaznog parlamenta. Tri stranke, Nepalska komunistička stranka - Ujedinjeni marksisti i lenjinisti (UML), Nepalski kongres i maoisti trebali bi osvojiti najveći broj glasova. Tvrdolinijaška frakcija maoističke stranke odlučila je bojkotirati izbore.

Prvi rezultati se očekuju sljedećeg tjedna, a ručno prebrojavanje listića bi trebalo trajati do kraja studenoga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter