Neozbiljan model izlaska iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski model izlaska iz krize, odnosno proces donošenja tog modela nije najozbiljnije odraden, smatraju u istarskom HDZ-u. Na konferenciji za novinare u Puli predsjednik istarskog ogranka te stranke Marino Roce podsjetio je da su prije desetak dana na sastanak sa županom na tu temu pozvani svi predsjednici klubova u Županijskoj skupštini.

- Na tom sastanku nam ništa konkretno nije receno, vec je samo najavljeno da se sprema gospodarski plan i tražila se naša podrška. Odgovorili smo da cemo podržati svaki projekt u pravcu razvoja gospodarstva i zapošljavanja, ali smo skepticni prateci sve ovo. Smatramo da je tu bilo više marketinga nego realnosti, istaknuo je Roce.

Dodao je da je na sastanku receno da je u pripremi 30 projekata, a obecano je, tvrdi Roce, da ce svim strankama oni biti prezentirani pismenim putem. No, tvrdi da zasad još uvijek nije dobio ništa, niti je išta pronašao u materijalima za iducu skupštinu.

- Ono što znamo je da se najviše indirektno prica o turizmu. Želimo istaknuti da smo za razvoj turizma i napredak. Vec se dugi niz godina prica o produžavanju turisticke sezone, ali bez konkretnih rezultata. No, upozoravamo da se gospodarski razvoj ne može temeljiti na turizmu, vec na industriji i poljoprivrednoj proizvodnji. O tim temama ne osjecamo da se puno razmišlja. Vecinom se razgovara o turizmu, koji se, pak, posljednjih godina pretvorio u apartmanizaciju, smatra Roce.

Podsjetio je pritom na slucaj Barbarige i Dragonere i prodaju opcinskog zemljišta uz samo more za, kako je rekao, vrlo nisku cijenu. Smatra da je isti scenarij na pocetku prijetio i projektu "Brijuni rivijera" u cijem je ugovoru, tvrdi, pisalo da ce se zemljište prodavati za razvoj i izgradnju turistickih kapaciteta.

- Zato se bojimo da ovom strategijom ne dode do ponovne izgradnje u kojoj ce se mijenjati vlasništvo zemljišta, upozorio je.

Upitali smo ga nije li i njegova stranka ta koja istice "Brijuni rivijeru" kao pozitivan projekt, na što je rekao da istarski HDZ i nije protiv tog projekta.

- Podržavamo da se neke lokacije, poput Pinete i Hidrobaze, stave u turisticku funkciju. Ali za one lokacije koje su bliže urbanoj cjelini treba raspraviti gdje ce se graditi gospodarski, a gdje javni sadržaji, kazao je Roce i upozorio da se ne može samo pronaci investitore koji ce na tim lokacijama nešto izgraditi, napraviti kvalitetne projekte, vec te projekte treba pratiti i lokalna samouprava.

- Pitanje je koliko su Pula i Istra spremni na ono o cemu se prica, o ekskluzivnom turizmu u kojem gosti ne ocekuju da im ponudimo samo smještaj i more, vec i neku višu pratecu kvalitetu, a mislim da smo infrastrukturom daleko od toga, zakljucio je. (B. ŽIŽOVIC)

Gradevinarstvo krivo za visoku nezaposlenost
Roce se osvrnuo i na visoku nezaposlenost u Istri, koja se po njemu dogodila zbog krize u gradevinarstvu, a ono se temeljilo na trgovanju nekretninama. Smatra da se takve greške ne smiju ponavljati, odnosno misliti da turizam može riješiti problem nezaposlenosti. Kritizirao je i ono cime se lokalna vlast voli hvaliti, a to je plinofikacija, koja, po njemu, kasni. Smatra da je zemni plin trebalo vec odavno dovesti u istarska kucanstva.


Podijeli: Facebook Twiter