Neovisnost slavimo osnaženi krajem pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana državnosti vijence na mjestu masovne grobnice na Ovcari položili su i svijece zapalili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodeno predsjednikom Lukom Bebicem te Vlade na celu s predsjednicom Jadrankom Kosor.

Državni vrh položio je vijence i zapalio svijece i kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Predsjednici države, Sabora i Vlade zatim su otišli u vukovarsku vojarnu, gdje je održana svecana promocija završenih polaznika hrvatskih vojnih škola.

Predsjednik Republike Ivo Josipovic izjavio je novinarima na Ovcari kako je 20 godina jedne mlade države kao što je Hrvatska velika i važna obljetnica. "Hrvatska nije ista kao što je bila. Napredujemo i razvijamo se", ocijenio je Josipovic dodajuci da današnji dan razumije "i kao pogled u natrag na sve ono što je bilo dobro i loše, ali isto tako i kao pogled u buducnost".

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako su ovi dani za Hrvatsku dani ponosa "kada moramo uzdignuta cela gledati prema unaprijed".



U povodu Dana državnosti i 20. obljetnice samostalnosti RH vlada je prethodno u Zagrebu održala svecanu sjednicu na kojoj su, uz predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i ministre, bili i predsjednik Ivo Josipovic te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebic, a premijerka je sa sjednice porucila da dva desetljeca hrvatske neovisnosti danas slavimo osnaženi zajednickim uspjehom - završetkom pristupnih pregovora s Europskom unijom.

"Dva desetljeca suvremene hrvatske državnosti slavimo osnaženi zajednickim uspjehom u ostvarivanju strateškoga cilja - povratka Hrvatske kuci, tamo gdje pripadamo - u Europu", istaknula je premijerka.

Unatoc svim poteškocama, uspjeli smo, Hrvatska postaje 28. clanica EU i zauzima svoje zasluženo mjesto u europskoj zajednici država i naroda, rekla je premijerka, izrazivši zahvalnost braniteljima, bez kojih ne bi bilo suverene Hrvatske, te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tudmanu koji je hrvatski narod vodio u ostvarenje tisucljetnog hrvatskog sna.

Predsjednik Republike Ivo Josipovic porucio je da je Hrvatska ušla u fazu kada demokracija više nije cilj kojim bismo se zadovoljili, nego je ona sredstvo kojim treba postici rastuce blagostanje gradana. "Hrvatska je ušla u fazu kada ce se domoljublje morati dokazivati stvaranjem uvjeta za gospodarsko napredovanje zemlje i blagostanje gradana", istaknuo je predsjednik.

Luka Bebic istaknuo je da slaveci današnji dan "slavimo prije svega život u miru i slobodi". "Na vidiku je potpisivanje ugovora o pristupanju EU, vodecoj svjetskoj politicko-gospodarskoj asocijaciji", rekao je Bebic, zahvalivši sadašnjoj vladi, ali i svim drugim hrvatskim vladama koje su omogucile da se ovaj proces uspješno završi.

Nakon svecane sjednice državni je vrh otputovao u Vukovar, gdje ce sudjelovati u središnjoj svecanosti obilježavanja Dana državnosti i 20. obljetnice samostalnosti Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter