Newyorški maraton: Slavili Kenijci Mutai i Jeptoo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kenijci Geoffrey Mutai i Priscah Jeptoo pobjednici su 43. izdanja Newyorkškog maratona koji je ponovo održan nakon što je 2012. otkazan zbog prolaska oluje Sandy.

Mutai je obranio naslov pobjednika nakon što je na ulicama New Yorka slavio i 2011. godine. Prije dvije godine je pobijedio s rekordom staze 2:05:06, dok je ovoga puta istrčao vrijeme 2:08:24. Drugo mjesto s 52 sekunde zaostatka osvojio je Etiopljanin Tsegaye Kebede. Treći je bio Južnoafrikanac Luspaho April. Mutai je za trijumf u 'Velikoj jabuci' zaradio 100.000 dolara, međutim Kebede je dobio ček na pet puta veći iznos zbog ukupne pobjede na 'World Marathon Majors', najvećim svjetskim maratonima u koje se ubrajaju Tokio, Boston, London, Berlin, Chicago i New York.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Kenijka Priscah Jeptoo ispred Etiopljanke Buzunesh Debe koja je bila druga i 2011. Treće mjesto osvojila je Latvijka Jelena Prokopcuka. Jeptoo je nakon današnje pobjede bogatija za 600.000 dolara - sto tisuća dobila je za pobjedu u New Yorku, a još pola milijuna dolara za ukupno slavlje na šest najvećih maratona svijeta.

Stublić osvojila 12. mjesto
Najbolja hrvatska maratonka Lisa Christina Stublić (29) osvojila je 12. mjesto na jednom od najprestižnijih maratona na svijetu u New Yorku.

Stublić je istrčala vrijeme 2:34:49 zaostavši za pobjednicom Kenijkom Priscah Jeptoo nešto manje od devet minuta. Lisino najbolje vrijeme na maratonu je 2:25.44 koje je postavila u Zurichu ove godine.

Lisa Christina Stublic rođena je u Waterburyju u američkoj saveznoj državi Connecticut, živjela je u New Yorku te je diplomirala glazbenu teoriju na uglednom sveučilištu Columbia, koji spada u skupinu elitnih američkih sveučilišta poznatijih i pod nazivom 'Ivy League' (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania i Yale). Svira flautu, violinu i klavir, a u Hrvatsku, zemlju svojih predaka, došla je živjeti početkom 2008. godine. Njen otac je iz okolice Siska. Nakon dolaska u Hrvatsku bila je član Dinamo-Zrinjevca, a poslije je prešla u atletski klub Zagreb Ulix čiji je član i danas. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter