Neoprezni s mlijecnim napicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trecina uzoraka mlijeka i mlijecnih proizvoda po restoranima u Valenciji sadrže više mikroorganizama no što je to dopušteno prema standardima Europske unije, a drže ga uglavnom u vrcevima i posudama iako bi ga trebali kvalitetnije cuvati, piše Vecernji list.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveucilišta u Valenciji, a koje je objavljeno u casopisu Foodborne Pathogens and Disease, pokazala je da trecina od 265 uzoraka ima neki oblik kontaminacije mikroorganizama, što znaci da spadaju u kategoriju hrane cija se konzumacija ne preporucuje.



Srecom, nijedan uzorak nije sadržavao patogene mikroorganizme koji uzrokuju trovanje hranom, kao što su stafilokok, listeria ili salmonela. Dva posto uzoraka toplog mlijeka pohranjenog u posudama, vrcevima ili termos bocama od nehrdajuceg celika bilo je pozitivno na bakteriju vrste escherichia coli.

Nedopustive su prakse poput višekratnog zagrijavanja mlijeka te pretakanja mlijeka natrag u termos boce, što povecava rizik od kontaminacije. No, najveci rizik od kontaminacije mlijeka predstavlja njegovo pohranjivanje u vrcevima ili bokalima.



Strucnjaci isticu da je prilikom korištenja mlijeka važno redovito cistiti posude u kojima ga držimo, kao i dijelove za paru na aparatima za kavu, koristeci higijenski ciste spužvice ili krpe jer "kuhinjske krpe nisu prikladne za dezinfekciju zbog svoje mikrostrukture, što znaci da povecavaju rizik od kontaminacije".

Ako se cuva na sobnoj temperaturi bolje je koristiti mlijeko s poklopcem jer ono ima manje šanse za razvoj bakterijske kontaminacije. Istraživaci Sveucilišta u Valenciji isticu kako dodavanjem cimeta mlijecnim proizvodima možemo smanjiti kontaminaciju mikroorganizmima, jer aktivne tvari iz cimeta pomažu u eliminaciji bakterija.


Podijeli: Facebook Twiter