Neopravdani izostanak s ispita - 175 kuna

(snimio Manuel ANGELINI)
(snimio Manuel ANGELINI)

Očekuje se da će na državnu maturu ove godine izaći više od 32 tisuće učenika, od kojih 1.335 iz Istarske županije. Državna matura je obavezna za gimnazijalce, a učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta. Ukoliko učenik neopravdano ne dođe na ispit iz državne mature od ove godine mora platiti troškove polaganja ispita i to u iznosu od 175 kuna.

- Neopravdani nedolazak na ispit stvara trošak u slanju ispita, povratu ispita, njegovoj obradi, kao i troškove organizacije ispita u školi. Vjerujem da će učenici na vrijeme, do 1. svibnja, dakle 20 dana prije početka roka, odjaviti ispite na koje ne žele ili ne namjeravaju doći, kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka.

Dakle, prvi ispiti su na redu 21. svibnja, i to iz likovne umjetnosti i informatike, a završavaju ispitima iz španjolskog jezika 11. lipnja.

Od ove je godine novost to što će ispitivači u NCVVO-u, ukoliko procijene da su učenici varali na ispitu ili ukoliko primijete neku drugu nepravilnost, moći poništiti taj ispit. U tom slučaju učenici ipak neće izgubiti priliku da već u tom roku upišu željeni fakultet. Naime, već će im se tijekom tog istog ispitnog roka organizirati ponovo polaganje ispita, a moguće da će to biti i u prostorijama NCVVO-a u Zagrebu. Do sada su učenici mogli biti sankcionirani samo ako ih se uhvatilo da varaju odmah na samom ispitu.

Pitanje je hoće li maturanti ove godine postići bolje rezultate od prijašnje generacije koja je maturu prošla s navučenom trojkom.

Na popravni iz državne mature zbog jedinica iz obaveznih predmeta moralo je 2.754 učenika, od toga 287 gimnazijalaca. U svakom slučaju, ponavljači će ove godine imati na raspolaganju samo još jedan, jesenski rok. Naime, zimski je rok ukinut jer se pokazao preskupim i neisplativim u odnosu na broj kandidata kojih je lani bilo svega 77 iz cijele Hrvatske. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter