Neophodne promjene u sustavu kulturne politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova ministrica kulture Andrea Zlatar smatra da u izdvajanjima za kulturu nije moguce ici ispod dosadašnje razine, a prednost pri raspodjeli sredstava, posebno ako dode do smanjenja proracuna, imat ce suvremena umjetnicka produkcija, te potpore razvojnim sektorima kao što su audiovizualni mediji, nezavisna kultura i nakladnicka industrija.

- Ispod ove razine nije moguce ici, prihvatljiv je postupni rast koji nas u cetiri godine diže iznad jedan posto, pa do 1,4 posto, no mislim da ce kultura rasti proracunski i logikom intersektorske suradnje, a posebno u regionalnoj i medunarodnoj suradnji i partnerskim projektima, rekla je Andrea Zlatar za Hinu, u povodu njezina stupanja na ministarsku dužnost.

Kao jedan od važnijih aktualnih prioriteta Zlatar istice raspravu, pa novi zakon o HRT-u i novi zakon o medijima. Postojece zakone svakako treba mijenjati, ali Ministarstvo kulture, kao resorno ministarstvo, mora biti mjesto dijaloga i rasprava o svim smjerovima promjena, od financijskog, do programskog i upravnog dijela, ustvrdila je Zlatar.

- Kada se radi o javnom interesu rasprava mora biti javna, otvorena u konfliktima i vrlo jasna u zakljuccima, a odgovornost je uvijek na onima koji potpisuju zakon i glasaju o njemu, ali to je zadnji korak u oblikovanju javne medijske politike, dodala je.

Zlatar se, umjesto sadašnjeg modela "kulturne politike" koja, ocijenila je, upravljanje kulturom svodi na kontrolu distribucije financijskih sredstava i neposredni politicki utjecaj na izbore vodecih funkcija ravnatelja institucija, zalaže za neophodne promjene u sustavu kulturne politike.

Od promjena u Ministarstvu kulture, za koje Zlatar kaže da je funkcionalno i da ima niz sposobnih, odgovornih i strucnih ljudi, najavljuje da ce se podrucje zaštite prirode, odnosno nacionalnih parkova odijeliti u Ministarstvo zaštite okoliša. "Promjene u samom ministarstvu ovisit ce o novoj upravnoj strukturi, a za personalne promjene treba vremena, prije svega vrednovanje rada zaposlenika", rekla je.

Kao središnje tocke nove strategije izdvojila je decentralizaciju odlucivanja i financiranja u podrucju kulture s ciljem ravnomjernog razvoja svih hrvatskih regija, poticanje participativne kulturne politike u odlucivanju i izradu strategijskih dokumenata kulturne politike na svim razinama.

Zlatar drži i da treba omoguciti uvjete za ravnopravan razvoj institucionalne i nezavisne kulture putem promjena u nacinu financiranja, stvaranjem nezavisnih fondova i multipliciranjem izvora financiranja te promjenom jednogodišnjeg u višegodišnji ciklus financiranja.

Strategija predvida i transformaciju postojecih institucionalnih modela, uz jacanje kulturnog managementa, u smjeru promjene odnosa fiksnih i programskih troškova, jacanje mehanizama unutarnje i vanjske evaluacije i podršku inovativnim i estetski netrendovskim projektima.

Podupirali bi se projekti poput "umjetnickih kuca" (medunarodni "artists in residence" programi) i "rasadnika kulture" namijenjenih razvoju kulturne proizvodnje mladih, intersektorsko povezivanje kulture, gospodarstva, informatickih tehnologija i turizma.

Nova ministrica smatra i da je nužno uvesti edukativne programe u kulturi, sustavno povezati kulturni i obrazovni sektor, s naglaskom na obrazovanje umjetnickih profila, kao i da su nužne legislativne promjene u podrucju autorskih prava, posebno u odnosu na nove oblike distribucije umjetnickih i kulturnih sadržaja, e-knjiga, Interneta i novih tehnologija.

Zlatar kaže da hrvatski kulturnjaci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju mogu ocekivati otvaranje niza financijskih linija u programima kulture i medija, ali isto tako i u zaštiti baštine, od obnove fasada do prekogranicnih prostora zaštite kulturnih dobara. "Na Ministarstvu kulture je da prvo informira i educira sve moguce korisnike tih programa, pomogne u oblikovanju projekata i prati ih financijski", istaknula je.


Podijeli: Facebook Twiter