Neoliticke udice s Kargadura kraj Ližnjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Tjedna istarskih muzeja Arheološki muzej Istre predstavio je svoju novu vitrinu naslovljenu "Neoliticke udice s nalazišta Kargadur kod Ližnjana". Ova vitrina, kako je rekao ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, predstavlja uvod u izložbu planiranu za 2012. koja je posvecena prehrani, a koja ce se održati u organizaciji Koordinacije istarskih muzeja.

Osim u AMI-ju, vitrine mjeseca posvecene prehrani postavljene su i u Povijesnom muzeju Istre (Pribor za jelo iz razdoblja Austro-Ugarske) te u Etnografskom muzeju Istre "Sa stolova istarskih kuca na muzejske police".

Jedan od najstarijih nacina prikupljanja hrane je ribolov, koji se kroz povijest obavljao na razlicite nacine, uz pomoc udica, harpuna, zamki. Udice su, veli Komšo, korištene još od razdoblja neolitika na podrucju Grcke i Bliskog istoka, dok su najranije udice na tlu Hrvatske zabilježene na nalazištu Kargadur kod Ližnjana i datiraju iz razdoblja ranog neolitika, izmedu 5710. i 5630. godine prije naše ere.

Kargadur, odnosno mala uvala na sjevernom dijelu zaljeva Kuje, dva kilometra od Ližnjana, donosi zanimljive nalaze iz razdoblja ranog neolitika, srednjeg neolitika i bakrenog doba. Sustavna su istraživanja provedena 2000., te 2002, 2005., 2006. i 2007. godine.

Medu nalazima su koštane udice i njihove poluizradevine, koje su ustvari ostaci procesa izrade koštanih udica na samom nalazištu. Ukupno je pronadeno 26 cijelih udica, dijelova udica i poluizradevina. Da su te udice bile korištene za ribolov, potkrjepljuje cinjenica da su na nalazištu prikupljeni brojni ostaci riba.

- Ovi ostaci koštanih udica, stari gotovo 8.000 godina, najstariji su na podrucju istocne obale Jadrana i predstavljaju izuzetno svjedocanstvo o pocecima ribolova u nas, tradicije koja je i danas izuzetno jaka na podrucju Istre i jadranske obale, kazao je Komšo. Vitrina mjeseca moci ce se razgledati do kraja listopada. (V. BEGIC; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter