Za ljubitelje cokolade (koja je po nekima zdrava, po drugima štetna) i koji ne slušaju nikakve savjete vec samo svoju slatku žudnju, evo dva jednostavna recepta.
Cokoladne kocke
Sastojci: Za tijesto: 5 jaja, 150 ml mlijeka, 120 g šecera, 50 g pšenicnog oštrog brašna tip 400, 40 g gorkog kakaa, 1 praška za pecivo, 1 vanilin šecer. Za kremu: 200 g cokolade za kuhanje, 400 ml slatkog vrhnja, 4 žlice narancina soka, 1 žlicica naribane narancine korice, 4 žlice ruma.Za cokoladnu glazuru: 200 g cokolade za kuhanje i 100 g maslaca.
Priprema: Žumanjke, šecer i vanilin šecer pjenasto izmiješajte. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom, mlijeko i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Od pripremljene smjese ispecite tri biskvitne kore (vel. 23×32 cm) u limu obloženom pek-papirom. Svaku biskvitnu koru pecite u pecnici zagrijanoj na 180° Celzija osam minuta. U meduvremenu napravite kremu: zakipite vrhnje, prelijte ga po natrganoj cokoladi i miješajte dok se cokolada ne otopi u glatku smjesu. Ohladenoj cokoladi dodajte sok i narancinu koricu, rum i miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Slažite naizmjenicno koru i kremu tako da završite s korom koju na kraju prelijte cokoladnom glazurom.
Cokoladne kocke poslužite dobro rashladene. Ako želite promijeniti vanjski izgled ploški, na cokoladnu glazuru naribajte bijelu cokoladu.
Cokoladni poljupci
Sastojci: 200 g cokolade za kuhanje, 1 žlica sitno naribane narancine korice, 100 g nasjeckanih lješnjaka, badema, pistacija, groždica
Priprema: Cokoladu stavite u manju posudu, a nju stavite na drugu posudu s kipucom vodom, pa lagano miješajuci otopite cokoladu. Kad se cokolada otopi, dodajte narancinu koricu, pa posudu maknite s vatre stalno miješajuci da se cokolada malo ohladi. Na veliki list pergament papira stavljajte po žlicicu cokolade.