Neodoljiv mamac ilegalnim sakupljačima starog metala

Stupovi čekaju na uklanjanje (D. MEMEDOVIĆ)
Stupovi čekaju na uklanjanje (D. MEMEDOVIĆ)

Stari dalekovod Vodnjan-Pula, izgrađen davne 1928. godine, Elektroistra je skinula još u rujnu prošle godine, ali veliki i rđom nagriženi metalni stupovi i dalje leže oboreni uz Vodnjansku cestu. Tada su nam iz središnjice HEP-a poručili da će čelične stupove i užad zbrinuti tvrtka Metis, no to se do sada nije dogodilo, barem ne kada su sva 42 stupa na toj liniji u pitanju. U gornjem dijelu Vodnjanske ceste, uz veliki maslinik i nadomak raskrižju za Istarski ipsilon, većina stupova i dalje leži na zemlji, obrasli u raslinje, a nekoliko ih još stoji uspravno.

Nastavak radova uskoro

- Radovi na uklanjanju i zbrinjavanju 35 kV dalekovoda Vodnjan – Šijana bit će nastavljeni iza 20. siječnja. Planirani završetak radova je 1. ožujka, a potom slijede građevinski radovi na sanaciji temelja stupova, poruka je koju smo dobili jučer iz Službe za odnose s javnošću HEP-a.

Razlog zbog čega smo ih kontaktirali je informacija da su na stupove oko bacili sakupljači sekundarnih sirovina, pa čak i da su "obradili" neke od ovih grdosija u ilegalnoj akciji prikupljanja starog metala. Na pitanje imaju li kakvih saznanja o tome, iz HEP-a nismo dobili odgovor.

Investicija 2,9 milijuna kuna

Dvostruki 35-kilovoltni dalekovod dug oko 6,5 kilometara u zasluženu je mirovinu, nagrizen korozijom i vremenom, otišao nakon što je izgrađena kabelska dionica TS Vodnjan - TS Fažana s 35-kilovoltnim i 20-kilovoltnim kabelom. Novo rješenje projektirano je 2012. i 2013. godine, čime se bitno poboljšala energetska sigurnost napajanja ovih dviju trafostanica, s obzirom da stari Mussolinijev dalekovod ne samo da je bio opasan za održavanje, nego je bio i ograničene prijenosne moći.

Pulska Elektroistra je u građevinske i elektromontažne radove prilikom kabliranja investirala 2,9 milijuna kuna, informacija je koju nam je u rujnu stigla iz HEP-a. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter