Neodgovorno ponašanje prema pitkoj vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak je obilježen Svjetski dan voda s posebnim naglaskom na potrebu zaštite ionako oskudnih izvora pitke vode diljem Zemlje. Bila je to prilika da se još jednom prisjetimo da upravo Hrvatska ima bogatstvo prirodnih izvora pitke vode te jednu od najkvalitetnijih voda u Europi, no zapravo se dogodio jedan apsurd koji je nagnao gradane okupljene u inicijativu Ne Kaštijun da reagiraju konferencijom za novinare.

- Naše je Ministarstvo zaštite okoliša taj dan s ushicenjem poslalo priopcenje svim medijima o navodno odobrenim sredstvima Europske komisije za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun usprkos tome što se to ruglo opasno po zdravlje nalazi u okruženju izvora vode prve, druge i trece kategorije, što postoji još samo u Butonigi.

Na to smo morali reagirati pa smo i sami provjerili jesu li ta navodna sredstva zaista odobrena ili ne, no, nažalost, nismo uspjeli dobiti odgovor od nadležnih situacija, rekao je koordinator inicijative Božo Bencic.

Prema njegovim rijecima, imaju više razloga izraziti sumnju u spomenuto priopcenje, prvo zato što je Vesna Pusic, predsjednica Nacionalnog odbora za pracenje pregovora s EU-om, prije nekoliko dana izjavila da do sada niti jedan hrvatski projekt kandidiran za EU-sredstva nije prihvacen. Nadalje, u protekle tri godine otkad se spominje ŽCGO Kaštijun izrecene su, kažu iz inicijative, brojne laži kojima se problem ovog odlagališta pokušava umanjiti i zavarati javnost.

- Smiješno je da se Hrvatska obvezala do 2020. smanjiti udio smeca u otpadu i poceti ga diferencirati, jer se kod nas apsolutno sve trpa u smece, a neki gradovi poput Krka i Cakovca dokazali su cijeloj zemlji da se to može puno brže napraviti. Oni recikliraju i do 75 posto otpada, a u Istarskoj se županiji s ogromnim financijskim sredstvima na koja se racuna iz Europe najavljuje recikliranje tek 20 do 25 posto, što je strašno, rekao je Boris Košara, zamjenik koordinatora.

Clanovi inicijative porucili su da ce inzistirati na procesu sanacije Kaštijuna iskljucivo na nacin kojim ce se zaštiti podzemne vode.


Podijeli: Facebook Twiter