Neodgovorne šporkulje balkanskih manira


Pilot-projekt Pula Herculanee na Novoj Verudi kojim se otpad iz domaćinstava skuplja u nove čipirane i personalizirane posude koje su podijeljene kućanstvima, donio je i neočekivane situacije.

Na mjestima gdje su nekad stajali kontejneri za smeće na Novoj Verudi, koji su u međuvremenu maknut kao nepotrebni, kao gljive poslije kiše niču ilegalna odlagališta smeća i očito je da se ne radi o pojedinačnim slučajevima već ustaljenoj praksi više osoba koji svoje smeće bacaju direktno na - ulicu.

Na raskrižju Palisine i Mardeganijeve ulice te na dijelu Palisine prema Rizzijevoj ulici, dva ilegalna deponija smeća u razmaku od svega 50-ak metara ukazuju na svu nekulturu onih koji tamo bacaju smeće.

Počinitelji su vjerojatno oni koji nisu prihvatili ili ne žele prihvatiti novi način odlaganja otpada i nastavljaju bacati smeće na istom mjestu kako su to činili godinama. Iz priloženog je, međutim, vidljivo da im ne smeta što su kontejneri maknuti jer oni svoje smeće ionako bacaju na uobičajenom mjesto i sasvim im je nevažno što zajedničkih kontejnera tamo više nema i što smeće bacaju direktno na ulici.

Problem odlaganja otpada na javnim površinama nakon uvođenja novog načina prikupljanja riješit će se učenjem građana o novom načinu prikupljanja. Prva dva tjedna prikupljanja pokazuju dosta nizak postotak izvađenih zaduženih posuda što ukazuje da građani ne razumiju na koji način sustav sada funkcionira.

Herculanea nema ovlasti kažnjavati građane koji na taj način odlažu otpad, ali će zajedno s gradskim službama djelovati na terenu. Uvedene su dodatne kontrole i odvozi, a dnevno se dva puta obilazi naselje, kaže direktor Pula Herculanee Igor Stari, koji ističe da se proces promjena navika ne može desiti preko noći te je potrebno mnogo komunikacije u oba smjera. (G.ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

-                     


Podijeli: Facebook Twiter