Neobjavljene fotografije Beatlesa na aukciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosad neobjavljene fotografije s prvih nekoliko americkih koncerata Beatlesa bit ce prodane u srpnju na aukciji u New Yorku i ocekuje se da bi mogle dosegnuti cijenu od 100 tisuca americkih dolara, objavila je aukcijska kuca Christie's.

Crno-bijele fotografije snimio je 1964. americki tinejdžer i bile su 45 godina spremljene u kutiji. Prikazuju nastupe Beatlesa u Washingtonu i Baltimoreu, a prodavat ce se, podijeljene u 50 skupina, 20. srpnja u New Yorku.

"Intimnost i detalji razlikuju ovu zbirku od kasnijih", kaže Cathy Elkies, direktorica u aukcijskoj kuci zadužena za predmete vezane uz poznate osobe.

Beatlesi su prvi americki koncert održali u Washington Coliseumu 11. veljace 1964, dva dana nakon njihova prvog pojavljivanja u showu Eda Sullivana.

Washingtonski tinejdžer Mike Mitchell, tada osamnaestogodišnjak bio je na glavnoj željeznickoj stanici u Washingtonu u trenutku kad su doputovali i zabilježio je histeriju medu poklonicima.

Mitchell, koji još radi kao fotograf takoder je snimao njihovu konferenciju za novinare prije koncerta kao i sami koncert s pozornice. Nekoliko mjeseci kasnije snimao je njihov koncert u Baltimore Civic Centru.

"Pristup koji je Mike imao grupi bio je nevjerojatan, kao i njegova sposobnost da zabilježi emocije, misli i reakcije" kazala je Elkies.

Christie's smatra da ce fotografije biti privlacne brojnim ljubiteljima Beatlesa i povijesti rocka no njihova cijena nije visoka zbog toga što Mitchell nije poznati fotograf.


Podijeli: Facebook Twiter