Neobično topao siječanj

Martineli kod Karojbe uoči Nove godine (Milivoj MIJOŠEK)
Martineli kod Karojbe uoči Nove godine (Milivoj MIJOŠEK)

Na istarskom području prema podacima DHMZ-a 2014. godina je bila ekstremno topla, ali isto tako i ekstremno kišovita. Pozitivno odstupanje u Pazinu iznosilo je 1,9 stupnja Celzijusa, a u Poreču 2,1 stupanj.

- Usprkos dojmu većine građana da je ljeto bilo nešto svježije, gledajući višegodišnji prosjek ono je duž obale bilo vrlo toplo, a samo u unutrašnjosti Istre prosječno, kaže Petar Radovan iz Istrameta, napominjući da DHMZ uspoređuje vrijednosti u odnosu na posljednji službeni 30-godišnji prosjek (1961. - 1990.).

Iznadprosječno toplo

Ukoliko bi temperature usporedili s posljednjih 20-ak godina odstupanja bi svakako bila slabije izražena, upravo zbog trenda porasta temperature zraka koji je prisutan kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini, pojašnjava on.

Također dodaje da je zima, odnosno prosinac, započeo iznadprosječno toplim vremenom na cijelom području, iako je na samom kraju godine došlo do kratkotrajnog naglog zahlađenja. Sličan se trend nastavio i u siječnju, a izgledno je da će tako biti do kraja mjeseca, što svakako nije uobičajeno, pošto se radi o najhladnijem mjesecu u godini.

Čak više snijega

- Što se tiče snježnog pokrivača, situacija u središnjoj Istri je puno zanimljivija. Naime, gledajući višegodišnje podatke snijega je bilo više od prosjeka! U Pazinu u prosječnoj zimi valja očekivati sedam dana pod snježnim pokrivačem, dok ga je ove zime bilo čak devet. Unatoč tome treba reći da je izražen trend smanjenja snježnih oborina. Prema podacima DHMZ-a u periodu 1961. - 1990. u siječnju je valjalo očekivati 2,9 dana sa snijegom, dok je u periodu 1971. - 2000. taj broj pao na samo 1,5 dan. Slična je situacija i s ostalim zimskim mjesecima u godini, kaže Radovan.

Od ponedjeljka hladnije

Nakon što smo cijeli siječanj temperaturno gledajući bili iznad prosjeka, temperature zraka od ponedjeljka padaju na prosječne vrijednosti, pa čak i malo ispod, uz djelomice sunčano vrijeme i buru. Jutra će biti hladna uz mraz kojeg će biti i uz obalu, dok će se dnevne temperature zraka kretati uglavnom između 6 u unutrašnjosti i 10 stupnjeva uz obalu. Jača promjena vremena koja bi donijela turbulentnije vrijeme na vidiku je krajem mjeseca kada bi konačno gorje moglo vidjeti obilnije količine snijega.

Naime, veći dio prognostičkih modela krajem mjeseca vidi jačanje sibirske anticiklone, što će posljedično blokirati izraženo zapadno strujanje preko Skandinavije. U takvoj situaciji naši krajevi mogli bi se naći na udaru snažnih poremećaja s Atlantika, no i dalje bi dolazak jače hladnoće bio onemogućen, kaže Petar Radovan iz Istrameta. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter