Neobični začini: Crni limun

Crni limun zapravo je skuhana pa na suncu osušena limeta (Izvor: internet)
Crni limun zapravo je skuhana pa na suncu osušena limeta (Izvor: internet)

Čovjek se ugodno iznenadi kada vidi koliko zapravo, ima začina. I ne samo začina, već i začinskih mješavina, što se uglavnom grupiraju po geografskoj pripadnosti, zapravo kontinentu. Do prije desetak i više godina prosječno hrvatsko domaćinstvo koristilo je gotovo identičan broj začina, tek su sladokusci i oni koji su uz kuhinju vezani profesionalno koristili neke druge, egzotične.

Osim uobičajenih: sol, papar, crvena paprika, luk i češnjak, peršin, celer, lovor, kim, cimet, vanilija, majčina dušica… i na mediteranskom dijelu još i domaćeg začinskog billja kao što su ružmarin, kadulja, bosiljak, ljutika, vlasac, lavanda…, drugi su se začini u našim domaćinstvima kupovali i koristili uglavnom ovisno o interesu i upućenosti same domaćice. Otvaranjem tržišta, a time i sve boljom opskrbljenošću trgovina, svijet začina i začinskih mješavina postao nam je bliži, tako da danas gotovo i nema domaćinstva u kojem se ne prakticira moderna europska, azijska, kineska ili neka druga strana kuhinja, koja obvezno uključuje različite egzotične začine.

Jedan od njih svakako je crni limun, svakodnevni začin u jelima bliskoistočnih zemalja. Često se susreće u perzijskoj kuhinji kao i kuhinjama drugih arapskih zemalja. Nasuprot uvriježenom mišljenju da se radi o limunu, zapravo je riječ o limeti. Na Bliskom istoku crni limun nazivaju loomi, a može se kupiti i mljeven, u prahu.

Crni limuni uistinu ne izgledaju privlačno. Maleni su, smećkastosivkaste do crne boje. Pripremaju se tako da se svježe limete skuhaju pa ostavljaju na suncu da se osuše. Sve to rezultira odličnom reskom zemljanom aromom, koja je jedinstvena.

Obično se koriste u pripremi mahunarki, ribe i mesnih jela, a često i u jelima s rižom. Ako se koriste u komadićima, treba ih oguliti, a kuhanjem će omekšati.

Osušeni limuni u bliskoistočnoj se kuhinji koriste kao sredstvo za kiseljenje u pripremi zimnica i turšija, kao i u juhama, varivima i pripremi kruha. Prah crnih limuna slatkast je i oporog okusa, a njegovu je aromu teško nadomjestiti nekim drugim sastojkom.

Engleski i ostali poznati nazivi: black lemon, loomi, lime, lumi, noomi basri, omani i amani. (Izvor: Enciklopedija začina i začinskih mješavina). (piše V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter