Neobične torte Vanesse Lukić mame osmijehe

Torte Vanesse Lukić vrlo su maštovite
Torte Vanesse Lukić vrlo su maštovite

Koliko smo se puta zapitali što za rođendan pokloniti dragoj osobi? U dobrom i promišljenom izboru dara nekad smo bili više, a nekad manje uspješni. No, glavno da je rođendanska torta na stolu. Upravo je takvo razmišljanje potaknulo mladu Puljanku Vanessu Lukić da za rođendan svome ocu pokloni ponešto drugačiju tortu - rađenu osobno i s puno ljubavi. "Pala" je tako njena prva otkačena, luda i posebna rođendanska torta u obliku perilice za rublje. A zašto baš takva, neka ostane obiteljska tajna.

- Očeva torta bila je pravi "okidač" za daljnje bavljenje i osmišljanje originalnih rođendanskih i ostalih svečarskih torti, kaže nam pulska agentica za nekretnine Lukić, koja je već nakon prvog probnog zagriza postala "obiteljska kulinarska zvijezda" i osoba zadužena za taj posebni dan u godini. Uslijedili su rođendani ostalih članova obitelji, napose onih najmlađih, zatim susjeda, prijatelja, prijatelja prijateljica… pa danas, i to više od godinu dana nakon prve torte, ponosnu kreatoricu pitamo koliko se kilograma u međuvremenu udebljala?

- Ni grama, ponosno odgovara naša majstorica te dodaje da se uz pravilnu prehranu i odabir hrane nitko ne treba pribojavati viška kilograma. Uz to, komadić torte odmah nakon obroka je poželjan, ali važno je znati stati… hm… na vrijeme. Mala tajna je i u tome da se slatko pojede odmah nakon obroka. Ako se nakon ručka odmorimo pa ponovno, nakon sat, dva, startamo sa slatkim, ponovno ćemo podignuti razinu šećera u krvi, savjetuje moja sugovornica.

No, osim po izgledu i modelima - a ima tu za svakog ponešto: Mickeyja i Minnie Mouse, autića, Štrumpfova, pivskih čepova, cipelica, plavih košulja, srca, iz zbirke "torta za one iznad osamnaest", sve su torte jednako primamljive i zavodljive i iznutra i izvana. Rađene su od fondan smjese od šećera, a posebnost im je i u tome što pulska slastičarka u izbjegava upotrebu tijesta, a zamjenjuje ga tankim korama od sušenog bjelanjka.

- Prilikom izrade svake torte trudim se osmisliti ono što će na najbolji način pokazati karakter njenog vlasnika - bilo kroz hobi, odjeću ili posao, omiljenu igračku kada su u pitanju djeca. U pravilu, takve torte uvijek "pale" pa je i najveći problem izrezati prvu krišku, kaže nam Lukić.

Iako podjednako uživa u svakoj novoj izradi, poseban su joj izazov figurice, za koje treba više i vremena i strpljenja.

- U pravilu svaku tortu radim barem dva dana, odnosno poslijepodneva. No, ako su u pitanju i dodaci, kao što su razne figurice, taj se posao zna i produžiti na dan više. Međutim, koliko god taj posao bio zahtjevan, isto je toliko inspirativan i idealan je odmak od svakodnevnice. K tome svemu, široki se osmijesi ne mogu naplatiti, kaže nam ova slastičarka iz hobija. (Piše Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter