Neobična kombinacija mahuna, tjestenine i kozica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mahune su niskokalorične i siromašne ugljikohidratima, ali bogate bjelančevinama. Jedna šalica kuhanih mahuna ima samo 44 kalorija. Svježe mahune najbolje je kuhati na pari čime ćemo najbolje sačuvati vitamine koje sadrže. Odličan su izvor vitamina C i K, a bogate su i vitaminom A te vitaminima B skupine. Od minerala obilju kalijem, kalcijem, ali i željezom i magnezijem. Mahune je najbolje kuhati na pari za što vam treba najviše 20 minuta. Za kuhanje u slanoj vodi valja izdvojiti 15 minuta.

Ako se odlučite pripremiti ih na salatu znajte da se dobro slažu s tvrdo kuhanim jajima i tunom. Mlaka salata od fažoleta, kako ih još zovemo, začinjena maslinovim uljem i par kapi octa najbolji je ljetni prilog mesu s roštilja. Svježe mahune valja čuvati u hladnjaku 2 do najviše tri dana nakon kupnje. Ako su malo starije pazite da im prije kuhanja uklonite nit koja prolazi na spoju dvije polovice. Obavezno im valja ukloniti i kraj kojim su bile spojene na stabljiku.

Fusili s mahunama, kozicama i umakom od bosiljka

Sastojci za 4 osobe: 320 g tjestenine (fusili ili penne), 500 g mahuna, 400 g kozica ili škampi, 200 g povrtnog temeljca, 1 režanj češnjaka, sol, papar

Za umak od bosiljka: 12 g bosiljka, 40 g maslinova ulja

Priprema: Za početak očistiti kozice ili škampe. Glave nemojte baciti i koristite ih za temeljac. Mahune oprati, ukloniti im krajeve i narezati na pola. Na ulju prepržiti češnjak u komadu dok ne dobije zlatnu boju. Dodati mahune i podlijevati povrtnim temeljcem sve dok se ne skuhaju (10 do 12 minuta). Dodati sol i papar. Staviti kuhati tjesteninu i krenuti s pripremom umaka od bosiljka. Listiće bosiljka dobro ohladiti u vodi, zatim posušiti i pomoću štapnog miksera usitniti s uljem. Umak od bosiljka razrijediti s kacijolom vode u kojoj se kuha tjestenina.

U posudu s mahunama dodati očišćene repove kozica i kuhati nekoliko minuta. Kada je tjestenina kuhana ocijediti ju i pomiješati s mahunama, kozicama i umakom od bosiljka. Poslužiti toplo. (A. B./NL)


Podijeli: Facebook Twiter