Neobičan svijet meduza u oku kamere

Budući izgled porečkog hostela Papalinna
Budući izgled porečkog hostela Papalinna

U rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana, u tijeku je izložba "Čarobne lutalice" iz serije fotografija rovinjskog foto amatera Dušana Grpca. Riječ je o "morskim" fotografijama s motivom meduza, na kojima doista sva njihova raskoš, ljepota i jednom riječju čarobnost postojanja diše, plovi i luta beskrajnim plavetnilom. Upravo tu ljepotu, okom objektiva posljednjih je godina u svoju "mrežu" zaronima u podmorje snimao Rovinjac, Dušan Grbac.

- Dušan Grbac je nekoliko godina ronio uz rovinjsku obalu i snimao svijet meduza, tih vječitih lutalica morskim dubinama. Hvatao je bezopasne meduze latinskog naziva "Cotylorhize Tuberculatate" i snimao ih odozdo od krakova kompaktnim digitalnim aparatom te na taj način stvarao neobične fotografije, zapisala je u predgovoru kataloga izložbe kustosica Lavoslava

Benčić, dodajući kako ih je autor fotografirajući pokušao razumjeti i interpretirati na više razina.

- Fotografiranju tih čarobnih lutalica autor pristupa tako da povezuje svijet drevnih mitova sa svijetom znanosti i tehnologije, pružajući tako mogućnost otvaranja novih pogleda na problem suživota i interakcije. Tako izražava svoj stav preplićući prikaz meduza u ulozi fatalnih zavodnica kao i nevinih žrtava, traži njihovu ljepotu i monstruoznost, otkriva slojeve njihovih maski, proniče im u dušu u odrazu Perzejevog štita. Bavi se rekonstrukcijom ženske miline, stvaranjem novog višeznačnog stvorenja - igra se percepcijom, višedimenzionalnošću, trajanjem i postojanjem. Kao dugogodišnji fotograf i iskusni ronilac na fotografske motive Dušan djeluje u duhu visokih etičkih standarda. Tako se ističe njegovo senzualno-senzoričko iskustvo objekta i prostora, zapisala je u kataloga Lavoslava Benčić.

Izložba "Čarobne lutalice", rovinjskog člana Foto-kluba Rovinj, Dušana Grpca, vlasnika brojnih priznanja s domaćih i inozemnih izložba koji se fotografijom bavi od daleke 1975. godine, može se pogledati do 23. siječnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter