Neobičan oglas za milovateljicu leđa

Dnevni boravak kao 'vrtić za starije'
Dnevni boravak kao 'vrtić za starije'

Koliko su važna naša leđa, koja često zanemarujemo, dokazala je poznata spisateljica Marina Vujčić, autorica nagrađivanih i rasprodanih knjiga poput "Susjed" i "Mogla sam to biti ja", koja je u četvrtak navečer predstavila na Sajmu svoje novo djelo "Pitanje anatomije".

Pozitivna knjiga

- To je vrlo pozitivna knjiga, njezin šesti roman i pročitala sam ga u dahu, no to je, koliko sam čula, bio preljubnički roman, kazala je predstavljačica Paola Orlić na što se Marina Vujčić nadovezala "istina, to je bio pravi literarni preljub, dobila sam potporu Ministarstva kulture za jedno drugo djelo, pisala ga, ali onda, nakon jednog sna o specifičnom dodiru leđa, milovanju, te nekih razmišljanja, nisam imala mira te u svakom slobodnom trenutku pisala ovaj roman, rekla je autorica.

Kazala je da je pisala oko godinu dana, a Andrea Matošević, koji je uz Paolu Orlić predstavio autoricu i knjigu, kazao je da ga je početak ovog romana podsjetilo na prvu rečenicu Marinkovićevih "Ruku", pohvalivši autoricu za literarnu uspješnost.

- Marina tu uvodi novu kategoriju, svi znamo što su badanti, no ona uvodi novu kategoriju, milovateljica leđa, carezzatrici, kazao je Matošević. Premda tijekom predstavljanja nisu htjeli odati previše detalja o knjizi, otkriveno je da je glavna junakinja službenica "zakopana" s kreditima u švicarcima, koja ima iza sebe propali brak i loše veze, te skrivećki kod kuće slika. Kada ugleda novinski oglas čovjeka koji traži osobu da mu miluje leđa, isključivo to, bez drugih skrivenih primisli ili prohtjeva, odluči se javiti, jer je honorar sasvim solidan. I tu počinje zanimljiva radnja, nedorečenog završetka, ali sretnog.

Marina Vujčić jako dobro poznaje likove o kojima piše, a i sama je naglasila da umjetnost mijenja ljude.

Milujte leđa partnerima

- Što se tiče neobičnih oglasa, ima tu svega. Kada sam u ranoj mladosti pročitala oglas slijepca koji je tražio nekoga da mu čita, javila sam se, i o tome desetljećima kasnije napisala dramu koja je potom nagrađena. Što se tiče leđa, ona su uporište našeg dostojanstva, ona trebaju dodir, a sami se ne možemo tu dirati. Jedna prijateljica mi je rekla da nakon što je pročitala ovu knjigu miluje mužu leđa, a moja poruka čitateljima je da to čine svojim partnerima i dragim osobama, naglasila je autorica.

Kraj romana je, kako su naglasili i predstavljači, prilično otvoren, a Andrea Matošević je rekao da je knjiga pisana brušenim stilom, fabula je koncizna. "U Puli su dani nakon Adventa tmurni, zato prije Prozaca čitajte Marinu Vujčić", savjetovao je Matošević.

Autorica je kazala da čim napiše neko djelo daje sinu i nekolicini osoba za koje zna da će joj reći istinu da ga pročitaju i da pri tome budu brutalno iskreni. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter