Nenadani impulsi magije Gordana Ukića

S otvorenja izložbe (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
S otvorenja izložbe (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Centar vizualnih umjetnosti Batana, sinoć je bio pretijesan da primi sve poznanike i prijatelje rovinjskog profesionalnog fotografa Gordana Ukića, autora izložbe "Nenadani impulsi magije".

Činjenica da su se pozivu i otvorenju izložbe odazvali mnogi Ukićevi sugrađani ne treba čuditi jer riječ je o fotografskom profesionalcu i znalcu koji godinama radi i djeluje u Rovinju, ali i autoru nekolicine fotografskih projekata/izložba među kojima i kojima i "Dignimo idra-Alselmo li vile" u muzeju Batana iz 2009. godine, odnosno "Jakovlja 1991-2010"- postavljenoj u kanfanarskoj galeriji Malenica, godinu dana kasnije.

Osim toga, kao višegodišnji član CVU Batana, od 1990. godine izlagao je na mnogim samostalnim i zajedničkim fotografskim izložbama, a zapažen je i kao suautor izložbe "Regate tradicijskih brodova" koju je realizirao u suradnji s Boškom Lučevom.

- Dugo sam promišljao, s obzirom da se dugo bavim fotografijom, od bezbroj tema što odabrati. Odlučio sam se za fotografije nastale na dvjema predstavama koje su igrane u kazalištu "Gandusio" u Rovinju - "Život Antonija Gandusija" i "Gostioničarka Mirandolina", obje u izvedbi Dramskog studija za mlade Pučkog otvorenog učilišta Rovinj.

Naime, svi sudionici projekta -režiseri Mario Kovač i Petra Radin, kao i petnaestak glumaca/amatera omađijali su me, rekao je autor izložbe Gordan Ukić.

No, riječ, dvije o "Nenadanim impulsima magije", rekle su i ravnateljice gradskih kulturnih ustanova - Dubravka Svetličić ispred POU-a i Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja. 

- Izložba fotografija Gordana Ukića od neprocjenjive je vrijednosti. Njegov objektiv istovremeno profesionalno dokumentira kazališne predstave, ali i bilježi trenutke koji ga osobno inspiriraju i izazivaju da ne ostane samo dokumentarist. Pred nama su prave kazališne fotografije čije crno–bijelo ruho čini i glumce i fotografa ekspresivnijima.

Nadovezujući se na "trenutak zbivanja na sceni zarobljen u fotografiji", Marija Smolica, nazvala ga je poetikom bilježenja stvarnosti u kojem nema ponavljanja.

Izložba fotografija "Nenadani impulsi magije" Gordana Ukića bit će otvorena do 21. travnja. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter