Nenad i Alen Sinkauz na 24-satnom koncertu protiv tuberkuloze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazbenici iz cijelog svijeta udružit ce se ove subote u zajednickom projektu pod nazivom "World TB Day - ToBe Continued...". Rijec je o koncertnom programu koji pocinje 24. ožujka u ponoc te završava u ponoc iduceg dana, a svaki od sudionika predstavit ce se koncertnim nastupom od pola sata.

Koncert ce se moci pratiti putem live streaminga na www.stazioneditopolo.it, a nastupit ce sastavi najrazlicitijih žanrovskih orijentacija - klezmer, klasicne, ambijentalne, etno i eksperimentalne glazbe, jazza...

Sudjeluju glazbenici iz SAD-a, Cilea, Novog Zelanda, Kine, Meksika, Venezuele, Kazahstana, Argentine, Kanade, Južne Koreje, Brazila, Australije, Južne Afrike, Libanona, Armenije, Turske, Rusije, Poljske, Ceške, Latvije, Francuske, Slovenije, Srbije, Grcke, Rumunjske, Španjolske, Njemacke, Italije, Austrije, Norveške, Velike Britanije...

Tako ce sa svojih koncerata iz ukupno 48 zemalja glazbenici prenositi uživo na radiju svoje koncertne nastupe, a Hrvatsku ce predstavljati Nenad i Alen Sinkauz, poznati kao okosnica sastava East Rodeo, koji ce pak za ovu prigodu nastupiti pod imenom "84th day of the year". Ovom dvojcu u subotnjem nastupu pridružit ce se sound dizajner Miroslav Piškulic iz benda Hemendex, a njihov nastup iz Zagreba moci ce se pratiti od 18.30 do 19 sati na spomenutoj internetskoj stranici.

Inace, glazbeni projekt brace Sinkauz nosi ime "154th day of the year", a rijec je o duetu koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje i pokazuje proces nastajanja instant compositiona u electro dub noise maniri. Komuniciraju postavljeni jedan nasuprot drugog, a tenzija održavanja i daljnje izgradnje glazbenih materijala ima gotovo kazališnu napetost.

Glazbeni rezultat stoji na granici urbanih dance struktura koje kroz vrijeme, improvizacijom, mutiraju u neocekivane forme dekonstrukcije zvuka.

Naziv projekta se mijenja prema rednom broju dana u godini na dan izvedbe. Do sada su nastupili 102 (Ljubljana), 106 (Zagreb), 154 (Muggia), 181 (Zagreb), 182 (Pula), 222 (Šibenik) i 230 (Pazin) dana u godini, stoga u subotu nastupaju pod imenom 84th day of the year.

Subotnjim cjelodnevnim koncertnim programom želi se upozoriti na to da je tuberkuloza, iako je izljeciva, i dalje jedan od vodecih uzroka smrti - od te bolesti godišnje premine 1,7 milijuna ljudi. Takoder, projekt "ToBe Continued..." sastavni je dio inicijative u organizaciji Stop TB Italia kojom se obilježava Svjetski dan tuberkuloze.


Podijeli: Facebook Twiter