Nenad Fabijanić najbolje je projektirao središte Rovinja

Namjerava se uložiti 37 milijuna kuna u uređenje Trga maršala Tita i okolnih  ulica
Namjerava se uložiti 37 milijuna kuna u uređenje Trga maršala Tita i okolnih ulica

Ukoliko sve prođe bez prigovora i žalbi, a rok je 9. veljače, Rovinjci će koncem ožujka moći doznati kako su arhitekti odgovorili na pitanje budućeg izgleda centra grada, odnosno 13.500 četvornih metara na kojima se nalaze Trg maršala Tita, Trg Pignaton, Trg na mostu, Obala Pino Budicin kao i veliki i mali mol. Zbog mogućnosti komplikacija ali i korektnosti prema autorima svih pet prvonagrađenih rješenja, projekti će biti pohranjeni u fasciklu, odnosno računalu, naglasio je pročelnik gradskog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Ivan Begić. 

Predstavljanje koncem ožujka

-Važno je istaknuti da je ocjenjivači sud, kojim je presjedao Saša Bradić, ovlašteni arhitekt (Austrija) te članovi Marino Budicin (povjesničar), Berislav Iskra, Alen Kostrenčić i Silvije Novak, redom priznati i poznati arhitekti, od pristiglih 17 rješenja jednoglasno ocijenilo da prvu nagradu u visini od 100 tisuća kuna dodjeli arhitektu Nenadu Fabijaniću, rekao je Ivan Begić, dodavši i da je druga nagrada pripala autorima Dujanu Ivanišević i Silviji Ivanišević u iznosu od 62.500 kuna. 

Nadalje, treća nagrada u iznosu od 37.500 kuna dodijeljena je Martinu Kohbaueru i koautorima Mauru Milliju, Barbari Reiter i D. Christopheru Sileleru, četvrta od 30 tisuća grupi autora Maji Risitić, Niki Mrđen, Bojani Alavuk- Pustijanc i Mariju Smilović, dok je 20 tisuća kuna odnijelo petonagrađeno rješenje koje su osmislili Alen Žunić, Katarina Hubeny, Antonija Dajak i Siniša Bjelica sa suradnicima. Dakle, sve te radove i rješenja zainteresirani građani imat će prilike razgledati na izložbi, koja će se uz raspravu s autorima, dogoditi koncem ožujka. 

Dvadeset godina čekanja

Valja podsjetiti i da građani Rovinja na uređen i funkcionalan centar grada, barem kada je riječ o parteru, čekaju više od dvadeset godina i to od kad je, zbog izgradnje obalnog kolektora, Trg maršala Tita privremeno zaliven asfaltom. Stoga i ne čudi, kako su kriteriji za odabir najuspješnijih rješenja osim parternog obuhvatili i ostale elemente u prostoru kao što je urbana oprema (ugostiteljske terase i građevine), javna i ambijentalna rasvjeta te komunalna infrastruktura. Dodamo li tomu planiranu, odnosno okvirnu vrijednost investicije od pozamašnih 37 milijuna kuna (bez PDV-a), jedino nam preostaje biti strpljivima.

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter