Nena Mesic ipak mora u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utemeljiteljica Doma za zlostavljanu djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Rovinjsko sunce Nevenka Mesic (55), koja je presudom Županijskog suda u Puli zbog zloporabe položaja i ovlasti lani osudena na uvjetnu desetomjesecnu zatvorsku kaznu, s cetverogodišnjim rokom kušnje, odlukom Vrhovnog suda ipak ce morati u zatvor.

Naime, odlucujuci o žalbi pulskog Županijskog državnog odvjetništva, ali i same Mesic, Vrhovni sud je preinacio uvjetnu osudu u bezuvjetnu, i to tako što je okolnosti koje je pulski Županijski sud ocijenio olakotnima preokrenuo u otegotne. Vrhovni su suci, naime, to što se Mesic bavila humanitarnim radom uzeli za otegotnu, a ne olakotnu okolnost, jer se time bavila za osobni probitak.

U desetomjesecnu kaznu uracunava joj se i mjesec dana koliko je tijekom istrage provela u pritvoru pa bi u zatvoru trebala odslužiti devet mjeseci. Mesic je prvostupanjskom, sada pravomocnom presudom proglašena krivom jer je od pocetka 2003. do 2006. godine zlorabila svoj položaj predsjednice Upravnog vijeca te kupnjom namještaja i kucanskih aparata, koji su završili u njezinim stanovima u Rovinju i Puli, oštetila Rovinjsko sunce za 40-ak tisuca kuna.

U obrazloženju Vrhovni sud je naveo da je Mesic zlorabila položaj upravo tijekom dvije i pol godine dok je u Rovinjskom suncu vladala nestašica, a šticenici živjeli vrlo skromno, "pa tako iskazana upornost i bezosjecajnost nije u dovoljnoj mjeri uzeta u obzir prilikom odmjeravanja kazne, odnosno odluke o uvjetnoj osudi".

"Presudu Vrhovnog suda dobila sam prije sedam dana i ostala sam vrlo šokirana", kazala nam je Nena Mesic, koja se, nakon što je u Tanzaniji dvaput oboljela od malarije, oporavlja u Zagrebu.

Naime, Mesic bi trebala doci i u Rovinj, a onda otputovati natrag u Tanzaniju, gdje se bavi humanitarnim radom. Mesic je odmah po izricanju presude na pulskom sudu izvijestila medije o namjeri odlaska u Tanzaniju, ali upitno je hoce li pravomocna presuda osujetiti njen povratak humanitarnom radu u Africi.(Piše Marica KOŠTA)

PROCITALI STE SAŽETAK TEME GLASA ISTRE, KOJU TISKANO IZDANJE OBJAVLJUJE U PETAK

 


Podijeli: Facebook Twiter