Nemoguce provjeriti svu uvezenu hranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prošlotjednog povlacenja tunjevine K plus s polica Konzumovih trgovina zbog povišenih vrijednosti histamina, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pitali smo kako je uopce moguce da se zdravstveno neispravan proizvod nade na policama ducana i koje sve kontrole uvezena hrana mora proci.

Da podsjetimo, s tržišta su povucene konzerve tunjevine u ulju, od 95 grama, serija s rokom trajanja do svibnja 2015. godine.

Kako saznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, prilikom uvoza pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla u Republiku Hrvatsku uzimaju se uzorci prema godišnjem monitoring planu za pošiljke iz uvoza.

"Buduci da nije moguce pretražiti sve pošiljke na sve parametre, monitoring plan izraduje se na temelju zahtjeva važecih propisa o higijeni hrane životinjskog podrijetla kao i rezultatima analiza provedenih u prethodnim godinama", piše nadalje u odgovoru Odjela za odnose s javnošcu Ministarstva poljoprivrede.

Pojašnjavaju da su se tijekom 2010. godine provodile analize riba i proizvoda ribarstva iz uvoza na histamin i te analize nisu pokazale prisustvo histamina.

U slucaju pozitivnog nalaza, dodaje se u odgovoru, pretražene pošiljke se ili vracaju u zemlju podrijetla ili se neškodljivo uništavaju te se provodi pojacani nadzor sljedecih deset pošiljaka iz objekta podrijetla. Taj pojacani nadzor ukljucuje uzimanje uzoraka i njihovu analizu na sve rizicne parametre.


Podijeli: Facebook Twiter