Nemocni i usamljeni starci meta prevaranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Izmedu velikog broja adresa izvucena je baš vaša, a kao dobitnik vrlo vrijedne nagrade dužni ste prilikom dostave dara pouzecem uplatiti 90 kuna poštarine..." Tako otprilike glase telefonski pozivi kojima se prevaranti obracaju naivnim starcima uvaljujuci im bižuteriju koju bi inace teško po toj cijeni ikome prodali, kaže nam Radenko Vadanjel, voditelj pazinskog programa Dnevni boravak i pomoc u kuci za starije osobe, ciji se djelatnici na terenu znaju susresti s pokušajima prijevara. Žrtve su najcešce samacka staracka kucanstva.

- Po terenu vršljaju razne osobe koje se predstavljaju kao da iza njih stoje neke institucije ili pak tobože prodaju robu, a u biti razgledavaju teren. Stalno upozoravamo i educiramo naše korisnike o potencijalnim opasnostima tako da dosad nismo imali mnogo slucajeva prijevare, kaže Vadanjel i dodaje da su prevaranti najcešce žene koje se predstavljaju kao trgovacki putnici.

- Nije im poanta u zaradi od prodaje, vec u gradenju povjerenja prema onima kojima prodaju robu, a kada jednom steknu povjerenje, otvoren im je put za prijevaru, kaže Vadanjel. Najcešce dolaze udvoje, tako da jedna osoba skrece pažnju potencijalnih žrtava, dok druga "operira". Automobil najcešce parkiraju izvan sela kako bi sakrili registracijske oznake. Prilikom prvog dolaska najcešce samo "snimaju situaciju", a može proteci i nekoliko mjeseci do dana kada ponovo dodu.

Pomoc u kuci za starije potpuno besplatna


- Teško je otarasiti ih se, jednog su covjeka, koji je inace neplatiša RTV pristojbe, nagovorili da im dade 700 kuna kako je više ne bi morao placati, kaže nam Vadanjel, koji zna i za slucaj kada je bolesni starac nagovoren da kupi vrlo skupi uredaj za masažu po cijeni od 3.500 kuna koji bi mu trebao riješiti zdravstveni problem s cirkulacijom.

Ponekad prevarante i uhvate, pa je tako prije tjedan dana istarska policija objavila vijest o uhicenju 27-godišnjakinje i 45-godišnjakinje iz Kloštra Podravskog koje su mjesecima drsko potkradale poslovno nesposobnog 72-godišnjaka iz Grdosela.

Kažimo i to da ti kvaziprodavaci najcešce obilaze domacinstva nakon 10. u mjesecu, kada umirovljenicima poštari nose mirovinu, odnosno kada znaju da ce penzioneri imati kod sebe neku gotovinu.

Velika je brana necasnim radnjama program Pomoc u kuci za starije osobe, koji se u središnjoj Istri ostvaruje vec trecu godinu zaredom. U ovaj uspješan program medugeneracijske solidarnosti ukljuceno je 125 korisnika s podrucja Pazina, Cerovlja, Lupoglava, Tinjana, Karojbe, Gracišca, Svetog Petra u Šumi, Žminja i Motovuna koje jednom na tjedan u isto vrijeme obilaze gerontodomacice.

Samci cesto pate od depresije

- Nisu svi naši korisnici socijalno ugroženi, vec ima i imucnih koji žive u lijepim kucama, ali su osamljeni, nastavlja Vadanjel, koji spominje da je medu samcima cesta depresija. Osim djelatnika programa, staracka samacka domacinstva obilaze, prema potrebi, patronažne sestre i djelatnici Centra za socijalnu skrb.

- Susrecemo se s problemom manipulacije starijih osoba te cinimo sve da takve osobe zaštitimo, pa prema potrebi kontaktiramo policiju, sud ili ih štitimo putem instituta skrbništva, kaže Pavita Jelincic, privremena ravnateljica novoutemeljenog Zavoda za socijalnu skrb u Istarskoj županiji sa sjedištem u Pazinu.

- Savjetujemo starijim osobama da budu oprezne, da se u neobicnim situacijama posavjetuju s obitelji, susjedima, centrima za socijalnu skrb, drugim institucijama ili pak sve sumnjive radnje prijave policiji. Najgore je dopustiti si biti zastrašen i ni s kim ne podijeliti problem, kaže Jelincic.

Inace, Centar za socijalnu skrb starijim osobama nudi razne socijalne usluge, pocevši od savjetovanja u prijemnom uredu gdje korisnici mogu saznati koja prava mogu ostvariti u Centru i u drugim institucijama, zatim uslugu savjetovanja i pomaganja pojedincu i obitelji u konfliktnim situacijama, uslugu pomoci i njege u kuci, uslugu boravka te konacno uslugu smještaja u domove socijalne skrbi.


Podijeli: Facebook Twiter