Nemjerljiv doprinos ocuvanju mira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatija istarska vojna postrojba u Domovinskom ratu, 119. brigada Hrvatske vojske, u rujnu ce obilježiti 20. godišnjicu osnutka. Predstavnici Kluba 1. bojne 119. brigade stoga su danas nakon sastanka s dožupanom Vedranom Grubišicem na konferenciji za medije iznijeli plan proslave kojom ce se dolicno obilježiti ovaj jubilej.

Zajednicki je zakljucak da se do rujna u suradnji s povijesnim strucnjacima treba urediti stalni postav spomen-sobe u prostorima Centra za branitelje u Puli. U isto vrijeme održat ce se pod ravnanjem prvog zapovjednika brigade Branka Bošnjaka tribina sudionika formiranja brigade kojom se želi vrednovati uloga svih organizacija koje su 1991. godine dale nemjerljiv doprinos ocuvanju mira u Istri, a svecanom akademijom i prigodnim kulturnim programom u Domu hrvatskih branitelja zakljucit ce se rujanska proslava.

- Danas sve to izgleda lako i jednostavno, ali ucinci su u Istri i danas vidljivi. Da se tada nije inzistirano na suživotu, slika bi danas izgledala drugacije jer Domovinski rat bio je prvi rat u kojem Pula nije stradala, a istarski poluotok nije miniran kao ostala hrvatska podrucja, rekao je Bošnjak, istaknuvši da ce tribina poslužiti i za odbacivanje haaške optužnice o udruživanju u zlocinacki pothvat.

Uz navedeno, u Rovinju, Labinu i Puli planiraju se tijekom rujna izložbe ratnih fotografija 119. brigade, a obilježavanje jubileja vec je zapocelo po pulskim osnovnim školama, ciji su ucenici viših razreda poslali pregršt literarnih, likovnih i informatickih radova na gradski natjecaj na temu Domovinskog rata koji ce se izložiti prilikom proslave obljetnice. Usto, u osnovnim školama održana su predavanja na satovima povijesti u kojima su ucenici upoznati s djelovanjem 119. brigade, a edukacija ce se nastaviti i u narednom periodu. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter