Nemirni svijet snova pomiješan sa zbiljom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Xueh Magrini Troll kolumbijska je umjetnica koja se svojim radovima, nazvanim "Where are you from", predstavila u Muzeju grada Umaga, gdje je proteklog vikenda otvorena njena izložba.

- Osnovnoj temi, lokaciji domicila, Magrini Troll pridružuje doživljaj putovanja. Autorica je krenula u avanturu vizualne interpretacije, što je rezultiralo dvjema kategorijama radova: prvi su promišljanje o lokaciji koja bi joj znacila dom, a drugi su promišljanja o cestim putovanjima. Autorica kreira znakove koje povezuje u pricu u kojoj je naglasak na igri, a ne na pravilu. Radovi u njenom pristupu izražajnost dobivaju crtežom i snažnim kolorom te oblikom/podrijetlom podloge. Na svim radovima ponudeno je prepoznavanje motiva.

Ona hotimice ostaje unutar samozadanih tematskih okvira. Na radovima prepoznajemo znakovni repertoar: kucu, macku, prijevozna sredstva, cudovište, putne torbe. Umjetnica integrira rabljene predmete ciji smisao priklanja svom promišljanju, a kojima usput propituje njihov izvorni status. Tako se pred nama još nižu stolica, televizor, telefonski aparat, plahta, kuhinjska krpa ili jastucnica. Domacinski predmeti takoder služe kao podloge, rekao je na otvorenju likovni kriticar Eugen Borkovsky.



Sve te predmete Magrini Troll pronalazi u ormaru, spremištu ili odlagalištu, cesto ih humanizira dajuci im ljudske karakteristike koje su uvijek citljive kao znak. Predmetima autorica prilazi kao podlozi, ponekad naglašavajuci, a ponekad karikirajuci njihovu osnovnu svrhu. Uporabljeno znakovlje uvodi naraciju kao stripovski element, dok neke radove, objasnio je nadalje Borkovsky, možemo doživjeti kao isjecke za crtani ili animirani film.

- Osmišljavajuci prezentaciju, projekt je podijelila na dva dijela. Prvi dio je blizak uobicajenom galerijskom postavu i svojevrsna je predigra drugom dijelu, koji je specificno predstavljen. Promatracu nudi kolekciju predmeta u posebnom okruženju - radovi funkcioniraju osvijetljeni ultraljubicastim izvorom svjetlosti.

Medij je plavkasta svjetlost koja dopire izvan rada. Umjetnica promišljeno slika, crta, oblikuje vizure koje funkcioniraju kao oblik u korelaciji s plavom svjetlošcu. Kao da se oslobodio nemirni svijet sjena, mitova, snova i iluzija i pomiješao sa stvarnošcu. Autorica nam dopušta da stupimo u predvorje njenih snova. Univerzalnost je postigla iskrenom neambicioznošcu, zakljucio je likovni kriticar pred mnogobrojnom publikom.

Autorica je rodena u Bogoti 1984., gdje je studirala likovnu umjetnost na visokoj umjetnickoj akademiji (Academia Superior de Artes de Bogota) i na tamošnjem nacionalnom sveucilištu (Universidad Nacional Colombia). Zatim je dvije godine živjela u Berlinu, a onda preselila u Madrid, gdje završava školu ilustracije pri Escuela de Arte 10. Od 2006. sudjeluje na kolektivnim izložbama u Madridu, Padovi, Grožnjanu i Balchiku u Bugarskoj. Sudjelovala je ove godine na likovnoj koloniji u Grožnjanu i Art Space festivalu 2009. u Balchiku.

Njena se izložba u Umagu, koju je službeno otvorenom proglasila procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri, može pogledati do 17. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter