Nemiri u Zelenoj zoni u Bagdadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iračke snage sigurnosti ispaljivale su metke u zrak i suzavcem pokušale spriječiti nove upade pristaša šijitskoga muslimanskog klerika Moqtade al-Sadra u utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, rekli su u subotu izvori iz policije i Sadrov ured.

Interventna policija i pripadnici predsjedničke garde pokušali su zaustaviti nove prosvjednike i spriječiti ih da prijeđu most koji se nalazi blizu zgrade američkog veleposlanstva, javio je Reuters. Stotine ogorčenih prosvjednika ušlo je u područje u kojem se nalaze brojne državne institucije u Zelenoj zoni, a potom su upali u zgradu parlamenta. Neki među njima 'divljali' su po zgradi iračkog parlament pošto su zastupnici odbacili reformu vlade. Prosvjed tisuća okupljenih odvijao se ispred Zelene zone i oteo se kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider al-Abadi.

Pobuna je počela nekoliko minuta nakon al-Sadrove konferencije za novinare u svetome šijitskom gradu Najafu. Stupanj sigurnosti povećan je u cijelom Bagdadu, navodi dpa.

"Svi pristupi Bagdadu zatvoreni su", rekao je brigadir Saad Maan, glasnogovornik bagdadskoga Operativnog zapovjednog centra, upozorivši da će snage sigurnosti upotrijebiti silu u slučaju bilo kakvog napada na javno i privatno vlasništvo. "Snage sigurnosti dobile su naredbu da štite diplomate u Zelenoj zoni i izvan nje. Stanje je pod kontrolom", rekao je Maan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter