Nemcic: HRT pod politickim pritiskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kakva je «Buducnost javnog radiotelevizijskog servisa u Hrvatskoj» pokušali su odgonetnuti sudionici okruglog stola održanog jucer na Fakultetu politickih znanosti.

Zaiskrilo je odmah, nakon izlaganja Zrinke Vrabec Mojzeš, savjetnice za društvena pitanja predsjednika Republike, koja je kazala kako ulogom, programom i funkcioniranjem HRT-a ne možemo biti zadovoljni. Konstatirala je da Dnevnik HTV-a kredibilitetom i gledanošcu sve više zaostaje za Dnevnikom Nove TV te rekla da clanove Programskog vijeca HRT-a bira iskljucivo politika.

"Ni izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a nece, bojim se, proci bez miješanja politike", smatra Vrabec Mojzeš, koja je nešto kasnije morala i pojasniti da se radi ponajprije o njenim stavovima, ne i Predsjednikovim.

U polemiku sa stavovima savjetnice Predsjednika, ali i s onima koji plasiraju tezu da Hrvati placaju ponajvecu RTV pristojbu na svijetu, prva je ušla Marija Nemcic, pomocnica glavnog ravnatelja HRT-a. "HRT nije povlašten", istaknula je.

No, dodala je Nemcic i da je u zadnje dvije godine politicki pritisak na javne servise najveci od pada Berlinskog zida, da bi zatim konstatirala da je neovisno, stabilno javno financiranje javnog servisa temelj njegove neovisnosti. Koliko ce to omoguciti novi Zakon o HRT-u još nije posve jasno, jer nacrt zakona još nije završen.

Antuna Vujica, zastupnika SDP-a, osim diskusije Vrabec Mojzeš, smeta i "hajka koju iskljucivo privatni mediji vode prema javnoj televiziji".

"Javna televizija je jedini veliki medij koji u Hrvatskoj nije privatan. Kao takav na meti je jednog interesnog napada i zato se valja zalagati za njen opstanak", istaknuo je Vujic.


Podijeli: Facebook Twiter