Nematerijalna baština ceka proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivanje Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Istre jedan je od ciljeva Istarske kulturne strategije donesene na 2. saboru kulture Istre u Porecu. Centar ce biti osnovan pri Etnografskom muzeju Istre, a trebao bi biti smješten u Picnu. U kojoj je fazi implementacija tog cilja, upitali smo procelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu.

"Još uvijek je prerano govoriti o detaljima u vezi s centrom jer je on kandidiran za sredstva iz županijskog proracuna za sljedecu godinu. Ono što je dosad odluceno jest da ce biti smješten u Picnu te da ce se za njegove potrebe obnoviti dio Barunove palace. Prvi operativni korak je, dakle, usvajanje proracuna Istarske županije, a njegovo prvo citanje najavljeno je za 23. studenog. Tek tada cemo, ako vijecnici odluce podržati taj projekt, znati s koliko cemo novca moci raspolagati i koji ce biti sljedeci koraci", pojasnio je Torbica.

Centar bi trebao riješiti problem sustavnog programa sakupljanja grade i dokumentacije nematerijalne baštine, što je poseban problem za sve istraživace i korisnike nematerijalne baštine Istre. Osnivanje tog centra koji bi se bavio "istraživanjem, prikupljanjem, pohranjivanjem i proucavanjem nematerijalne baštine u Istri" - kako piše u Istarskoj kulturnoj strategiji - povuci ce za sobom i zapošljavanje strucnih osoba - etnologa, etnomuzikologa, antropologa… pa ce trebati osigurati sredstva i za njihove place.

U IKS-u se napominje i da ce se u okrilju centra provoditi istraživanja na terenu (koja nisu sustavno radena još od sredine prošlog stoljeca), pohranjivat ce se grada o tradicijskim znanjima i umijecima koja ce se ujedno i katalogizirati te digitalizirati.

Još jedan cilj IKS-a, a koji se tice nematerijalne kulturne baštine, bio je osnovati nadležno kulturno vijece pri Istarskoj županiji, što je ostvareno sredinom listopada, a cine ga Lionella Pausin Acquavita, Mario Buletic, Lidija Nikocevic, Dario Marušic i Gabrijela Peruško Pujas. Ako centar dobije zeleno proracunsko svjetlo, jedna ce od njegovih najvažnijih zadaca biti sastaviti županijski registar nematerijalne baštine.


Podijeli: Facebook Twiter