Nemamo više vremena cekati novu bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 84 posto opreme u pulskoj Opcoj bolnici je otpisano, amortizirano i trebalo bi se obnoviti, pisali smo u više navrata, pa i nedavno.

S obzirom na to da je prosjek otpisanosti opreme u svim opcim bolnicama u Hrvatskoj 73 posto, ocito je u Puli vijek korištenja opreme dulji nego u slicnim ustanovama. Medicinska oprema pulske Opce bolnice stara je, naime, u prosjeku osam godina, a vec nakon deset godina korištenja uredaji bi se trebali zamijeniti novima.

Medutim, ove i prošle godine veci dio namjenskih sredstava za održavanje i nabavku opreme odlazi za otplatu kredita. Od 17 milijuna kuna, koliko se godišnje izdvaja iz državnog proracuna, cak 10,5 milijuna cini godišnja rata kredita za stara dugovanja, ponajviše za lijekove. Dakle investicije u opremu iz namjenskih sredstava zadnje su dvije godine manje, dok je svake godine sve više pretraga i trošenja aparata.

O tome razgovaramo s ravnateljem pulske bolnice, dr. Lemsom Jerinom.

Kako u uvjetima nedovoljnih sredstava obnoviti stare i nabaviti nove uredaje za dijagnostiku koje pulska ustanova još nema?

- Opcenito je dijagnostika propulzivna i privatnicima zanimljiva djelatnost. Bolnici se javljaju mnoge privatne i druge tvrtke i nude suradnju po osnovi javno-privatnog partnerstva. Medu njima navodim Medicol i Euromedic. Neke od njih su zainteresirane za preuzimanje cjelokupne radiološke djelatnosti, ukljucujuci i sve zdravstvene radnike, što je, naravno, za nas neprihvatljivo.

Nas prije svega zanima suradnja vezano za onu dijagnostiku, odnosno dijagnosticke uredaje koje nemamo, a potrebna je, prvenstveno magnetska rezonanca (MR). U novoj bolnici predvidjeli smo uz ostalu opremu i MR i dva moderna CT-a, ali nemamo više vremena cekati završetak izgradnje nove bolnice. Kada je rijec o MR-u, ta je investicija veca od osam milijuna kuna. Sami ne možemo kupiti uredaj pa nam logicno preostaje model javno-privatnog partnerstva.

Ima li slicnih primjera javno-privatnog partnerstva u drugim hrvatskim bolnicama?


- Karlovacka bolnica ima uredaj za magnetsku rezonancu, ali sugeriram da o nacinu njegovog instaliranja i korištenja pitate ravnatelja bolnice, dr. Strikica. Svakako da nas zanima i njegovo iskustvo. Razmišljali smo i o leasingu iako ga do sada nismo koristili. Nadalje, mnoge tvrtke nude medicinske uredaje uz uvjet korištenja njihovog potrošnog materijala.

Što je neophodno obnoviti od postojece opreme?


- Prioritetna je nabavka novog uredaja za snimanje krvnih žila - angiografiju. Kada smo kupili angiografski uredaj prije 20 godina, bio je to moderan uredaj, ali danas je neophodan novi. Što se tice radiološke opreme, bolnici treba suvremeni uredaj za koštanu dijagnostiku. Takoder, sve radiološke uredaje koji još rade u analognoj tehnici treba dograditi da bi radili u digitalnoj tehnici ili kupiti nove, gdje nije moguca dogradnja. Upravo je taj problem dosta znacajan.

Radi se na otvaranju pete operacijske dvorane na kirurgiji, cime bi bila moguca veca protocnost pacijenata. Okoncan je natjecaj za nabavku novog operacijskog stola za kirurgiju, kao i za novu laparoskopsku opremu za ginekološku kirurgiju. Odluka o kupovini navedene opreme donijet ce se na iducoj sjednici Upravnog vijeca bolnice.

U kojoj je fazi proširenje hitnog bolnickog prijema?


- Završen je natjecaj za nabavku monitora za pracenje vitalnih funkcija bolesnika u jedinici objedinjenog bolnickog prijama, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva. Obavljena je primopredaja radova novog prostora za transfuziju, nakon cega treba ishodovati dozvolu za rad. Prioritet nam je preseljenje transfuzije da bi nakon raspisivanja natjecaja pocelo uredenje hitnog prijema u dotadašnjem prostoru transfuzije. Radit ce se i ljeti.

Pred nama je turisticka sezona i povecan obim posla.


- Na prvom su nam mjestu pripreme za turisticku sezonu, organizacija rada s pojacanim smjenama i novim ambulantama. Priprema se cijeli paket mjera koji ce stupiti na snagu od 10. lipnja, ali vec od 1. lipnja uvedeno je dvostruko dežurstvo radiologa u kontinuitetu u Mornarickoj bolnici. Naime, vec se bilježi znacajno povecanje obima svih dijagnostickih postupaka u radiologiji tijekom dežurstava, posebno pretraga CT-om i ultrazvuk abdomena.


Podijeli: Facebook Twiter