Nemamo novca da sufinanciramo Kaštijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lanišce, površinom najveca, ujedno i najsiromašnija istarska opcina koja spada u podrucja od posebne državne skrbi, ove je godine za program izgradnje objekata zajednicke komunalne potrošnje, uredaja i nabave opreme u cetrnaest svojih naselja, utrošila svega šezdesetak od predvidenih šesto i pedesetak tisuca kuna.

Laniški nacelnik Neven Mikac (Nezavisna lista) na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici Opcinskog vijecar rekao da je taj novac na racunu laniške opcine te da se nada da ce se ono što ove godine nije realizirano, odraditi iduce.

- Izostale su državne, uglavnom i županijske potpore, punjenje proracuna je mizerno, stoga se ne zalijecemo sa investicijama vec manje, više održavamo hladni pogon, rekao je Mikac.

Ipak, u godini na izmaku objavljen je novi broj Laniškog zbornika, održana manifestacija Zarozgajmo na Cicariji koja spada u nematerijalnu kulturnu baštinu, uredeno bocalište u Lanišcu, a najznacajniji medu njima svakako je Speleo kuca. Sredstvima iz EU fondova je naime spašena stara školska zgrada u Vodicama.

Ovogodišnji proracun, rebalansom je neznatno povecan i iznosi 2,39 milijuna kuna, a vijecnici su na Opcinskom vijecu izglasali i proracun za iducu godinu u visini od dva milijuna kuna.

- Paradoksalno je da županija, kojoj po zakonu o lokalnoj samoupravi pripada da brine o ovakvim proracunski siromašnim opcinama, od nas traži sufinanciranje odredenih projekata poput Kaštijuna. Opcina Lanišce vjerojatno ce biti jedina opcina u Istri koja nece potpisati ugovor o sufinanciranju Kaštijuna jer za to novca nema. Nedavno smo imali prilike vidjeti na televiziji da je celni covjek županije izjavio da opcine koje ne mogu smoci pet, šest tisuca kuna za sufinanciranje, treba ukinuti. Trebalo bi medutim postaviti pitanje da li takve županije trebaju postojati koje od ovako siromašnih opcina traže novac za sufinanciranje, komentirao je Mikac. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter