Nemam kristalnu kuglu, ne mogu predvidjeti događaje

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na današnjem predblagdanskom druženju s predstavnicima medija, predsjednik IDS-a Boris Miletić nije želio komentirati zadnji obrat Mosta i prekid pregovora s koalicijom Hrvatska raste, rekavši da se u političkoj areni danas promjene događaju iz dana u dan, čak i iz sata u sat te je kazao da teško sa sigurnošću može reći tko će na kraju formirati Vladu. Strpimo se još nekoliko sati, rekao je Miletić dodajući da je siguran da će se IDS znati izboriti za interese Istre kao regije i svih njenih građana.

- Uvjeren sam da zajedničkim snagama i međusobnim dijalogom možemo ostvariti sve naše ideje, rekao je. Na pitanje je li bilo realno za očekivati da će se Most na kraju prikloniti HDZ-u, ponovio je da više ni ne može reći koji je to zadnji obrat s obzirom koliko ih je dosad bilo, ocijenivši da će se možda tijekom ovog dana dogoditi još neki.

- Stoga niti želim, niti mogu to komentirati. Mi smo bili vrlo jasni u svim našim nastupima u kojima smo nedvosmisleno rekli da je nama moguća suradnja s lijevim liberalnim centrom, pa prema tome, tu je naš stav vrlo jasan i ostao je nepromijenjen punih 25 godina. Smatramo da su dosljednost i vjerodostojnost jedan od temelja svake politike. Što će se događati i kako će na kraju sve okončati, niti imam kristalnu kuglu niti to mogu predvidjeti. Nakon tolikih preobrata, mislim da je to čak i neozbiljno to komentirati. Izdržati ćemo još nekoliko sati, no za državu koja ima tehničku Vladu i nema izglasan proračun, smatram da građani očekuju da se situacija što prije stabilizira, rekao je Miletić.

Naglasio je da su IDS-ovi stavovi poznati, a to su prije svega Istra kao samostalna županija ili regija, decentralizacija, ovlasti i fiskalna decentralizacija kao i konkretni projekti bitni za kvalitetu življenja.

- Ako govorimo o izvršnoj vlasti i parlamentarnoj većini, tada spektar lijevo liberalnog centra nama može biti opcija suradnje, a sve drugo nama ne dolazi u obzir, naglasio je Miletić. Na pitanje bili sada ipak bilo najpoštenije ponovno raspisati izbore, rekao je da u ovom trenutku postoje izabrani zastupnici te smatra da bi se Sabor trebao konstituirati.

- Smatram da treba uložiti napore da do novih izbora ne dođe jer to su veliki financijski troškovi i dodatni gubitak vremena. Ako ne postoji mogućnost za formiranje saborske većine, onda je realno očekivati da će se izbori raspisati. Na pitanje hoće li u slučaju novih izbora ponovno izaći samostalno, kazao je da o tome još nisu raspravljali i da ne može govoriti što bi bilo kad bi bilo.

Miletić nije želio komentirati niti tvrdnje da su pregovori s koalicijom Hrvatska raste naprasno prekinuti zbog vrbovanja članova Mosta od strane SDP-ovaca, rekavši da to ulazi u sferu špekulacija i nagađanja te da se IDS time ne želi baviti.

- Nama su bitni programi i projekti, a to kako tko s kime komunicira, ostavljamo drugima, kazao je.

Na pitanje hoće li IDS surađivati s novom Vladom bude li to na kraju koalicija Domoljubne koalicije i Mosta, rekao je da IDS ne može koalirati sa strankama desnog centra te da je to svima jasno.

- No kada govorimo o izvršnoj vlasti, županu, gradonačelnicima, načelnicima, odnosno institucionalnoj suradnji između općina, gradova županije i Vlade, u zemlji koja je precentralizirana, normalno da se tu očekuje suradnja izvršnih vlasti. Ponavljam, što se tiče političke koalicije, IDS sa desnicom ne ide, rekao je Miletić. Koliko su pak spremi ići u očuvanje Istre kao samostalne regije, poručio je "do kraja, do kuda je potrebno". Na kraju je dodao da ne vjeruje da će ikome pasti na pamet ukidati Istarsku županiju ili dovoditi u pitanje samostalnost Istre. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter