Nema zdravlja bez zdravlja mozga

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Najdugovječniji simpozij u regiji i jedan od najdugovječnijih na svijetu, pulski neuropsihijatrijski simpozij, svečano je otvoren u četvrtak u hotelu Park Plaza Histria po 56 put. O glavnoj temi "Um i mozak" raspravljat će 300-tinjak stručnjaka iz zemalja regije te Italije, Austrije, Mađarske, Rusije i drugih zemalja. Jedno od najzvučnijih imena predavač je Mark Solms iz Južnoafričke Republike. Ovaj 56. Međunarodni neuropsihijatrijski kongres održava se uz podršku Svjetske federacije neurologa (WFN) i Europske akademije neurologa (EAN), a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

- Pod nazivom "Mind & brain" ovaj kongres se od prethodnih razlikuje po novoj koncepciji, s posebnim naglaskom na rezultate istraživanja na području mozga u obje struke – neurologiji i psihijatriji. Mozak i um su tijesno povezani: mozak je organ u kojem caruje um, odnosno izvana govorimo o mozgu, a iznutra je um, pa mozak zapravo producira um, rekla je prigodno jedna od organizatorica kongresa Vida Demarin.

Najavljujući predavače istaknula je da je "otac" psihoanalize, austrijski psihijatar Sigmund Freud, rođen prije 160 godina, svojim učenjima izazvao pravu revoluciju proučavajući bit ljudske psihe, interakciju svjesnog i nesvjesnog, važnost nagona, snova i libida. On je već u svojim radovima pisao o kompleksnom odnosu mozga i duše, no tada, kaže Demarin, nije bilo tehnoloških mogućnosti da se dokaže što se događa u mozgu pri određenim radnjama, razmišljanjima, zamišljanjima, osjećajima. Psihoanaliza i neuroznanost ujedinile su se u novoj disciplini, neuropsihoanalizi, koju je osnovao prof. Mark Solms koji se odazvao pozivu da gostuje na pulskom kongresu.

Raspravljat će se, dodala je, i o multiploj sklerozi, poremećajima pokreta i različitim oblicima demencije. O multiploj sklerozi govorit će potpredsjednik Europske akademije neurologa prof. Franz Fazekas, koji je ustanovio kriterije za očitanje nalaza magnetske rezonancije kod multiple skleroze, a o demenciji će govoriti stručnjak iz tog područja i voditelj Klinike za poremećaje pamćenja na Sveučilištima u Stockholmu i u Oslu prof. Nenad Bogdanović. Prof. Srećko Gajović sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta prikazat će rezultate svog projekta o mogućnosti oporavka nakon moždanog udara kod eksperimentalnih životinja, a kliničari će govoriti o mogućnostima oporavka nakon neuroloških bolesti.

- Svjetska federacija neurologa posljednjih je godina lansirala moto: Nema zdravlja bez zdravlja mozga, pa u skladu s time nastojimo na svim frontovima podići svijest o potrebi očuvanja zdravlja mozga određenim promjenama životnog stila, istaknula je Demarin.

Tijekom ceremonije otvaranja prof. Kurt Niederkorn iz Graza, koji vodi organizaciju simpozija iz Austrije, naglasio je društvenu i političku suradnju dvaju gradova pobratima, Pule i Graza, te izrazio želju da se svi nađu i 57. put, dok je dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin naglasio da je Pula počašćena što su je odabrali za svoj simpozij i što može već više od pet desetljeća ugostiti uvažene i svjetski priznate liječnike i stručnjake koji se bave proučavanjem ljudskog mozga. Zahvalivši se svima, zaželio je sudionicima "puno uspjeha u budućim znanstvenim radovima za dobrobit budućih generacija".

Ispred domaćina, dr. Ivica Šain, voditelj Djelatnosti za psihijatriju pulske Opće bolnice, naglasio je da se godinama razdvojene, neurologija i psihijatrija konačno ponovno spajaju pa će i ovaj simpozij biti prilika da razgovaraju o zajedničkim područjima rada, poput alzheimerove demencije koja je posljednjih godina u porastu. S obzirom da je simpozij i bazični i praktični, razgovarat će se i o uzorcima i o liječenju.

- Sve je to itekako primjenjivo i kod nas, iako je možda kod nas problem manjak stručnjaka koji se, uz bolju organizaciju, ne bi preklapali i imali bi bolji pristup u liječenju, ustvrdio je dr. Šain. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter