Nema zaustavljanja monetizacije autocesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Splitu odbacio mogućnost zaustavljanja postupka monetizacije autocesta poručivši kako je "stvar Ustavnog suda" nedavni zahtjev Inicijative "Ne dajmo naše autoceste" za moratorij na daljnje postupke monetizacije.

Na novinarski upit hoće li obustaviti postupak monetizacije nakon je Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" prošlog tjedna od Ustavnog suda zatražila moratorij na monetizaciju autocesta do objave rezultata referenduma, ministar Hajdaš Dončić je odgovorio: "Ne, ja nastavljam dalje, a to ne bi komentirao, to je stvar Ustavnog suda, a ne Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Dakle, mi sa tim nemamo ništa". Inicijativa "Ne dajmo naše autoceste" 27. studenog predala je Ustavnom sudu zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zabranile aktivnosti na davanju autocesta u koncesiju do objave rezultata referenduma o monetizaciji autocesta. Hajdaš Dončić ističe kako u postupku monetizacije autocesta štiti interese države.

"Isto tako štitimo neke procese koji su započeli, a to je upravo ono o čemu pričamo, to je sigurnost za potencijalne ulagače", kazao je ministar koji je u ponedjeljak u Splitu dodijelio stipendije učenicima i studentima koji se obrazuju za pomorska zvanja u pomorskim školama i fakultetima. Na upit može li se znati tko se javio na natječaj za monetizaciju autocesta ministar Hajdaš Dončić je novinaru uzvratio "ja znam, a vi ne znate i nećete znati". Uslijedilo je pitanje hoće li reći tko se prijavio i ministrov odgovor: "Neću, jer mi to zakon zabranjuje. I neću vam reći do kraja postupka, a onda ćete dobiti sve informacije".

Na dodatni upit koliko se zainteresiranih javilo na natječaj za monetizaciju autocesta, ministar je ponovio kako to ne može reći. Inače, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture početkom prošlog tjedna, 25. studenog, produljilo je rok za dostavu inicijalnih ponuda za dodjelu koncesije za upravljanje autocestama sa 28. studenog na 12. prosinca, zbog većeg broja upita natjecatelja koji sudjeluju u postupku dodjele koncesije autocesta. Iz tog su ministarstva napomenuli kako produljenje roka zaprimanja neobvezujućih ponuda neće utjecati na planirane rokove završetka procesa. Tada su i ponovili kako, s obzirom na to da se na postupak dodjele koncesije primjenjuju odredbe Zakona o javnoj nabavi, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne smije iznositi podatke o sudionicima u postupku odnosno natjecateljima, sve do zaprimanja i javnog otvaranja konačnih ponuda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter