Nema zaštite okoliša bez regionalne politike


Istražiti mogućnosti unaprjeđenja suradnje privatnog i javnog sektora te raspraviti kako gradovi mogu pomoći u stvaranju poticajne poduzetničke klime, a poduzetnici razvoj lokalne zajednice, cilj je 5. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika, koji u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider te pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića danas i sutra u umaškom hotelu Melia Coral okuplja dvjestotinjak sudionika, među kojima više od 80 iz privatnog sektora.

Skup su službeno otvorili predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, a u sklopu prvog panela posvećenog zaštiti okoliša ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović govorio je o gospodarenju otpadom i obavezama koje po tom pitanju imaju Hrvatska, njeni gradovi i općine.

- Po pitanju gospodarenja otpadom u proteklih se deset godina nije učinilo gotovo ništa. Da bismo stigli prvi rok preuzet pristupom EU-u, do kraja ove godine je trebalo biti izgrađeno 50 posto regionalnih centara za gospodarenje otpadom, što nije učinjeno i još uvijek odlažemo više od 90 posto otpada. Sljedeće godine se otvaraju prva dva centra - Marišćina i Kaštjun - nakon čega očekujemo i Bikarac, a sve radimo da do 2018. godine budu izgrađeni i svi drugi županijski centri.

Cilj je smanjivanje biorazgradivog otpada na odlagalištima, a prva je mjera, propisana i novim zakonom o gospodarenju otpadom, izdvojeno prikupljanje papira. Pomoć na koju jedinice lokalne samouprave mogu računati je prvenstveno iz Fonda za zaštitu okoliša – sufinanciranje projekata za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u općinama i gradovima u iznosu do 80 posto.

Druga je važna podrška ona kadrovska, koju ćemo također osigurati preko Fonda, ali i putem ovakvih susreta i stručnih seminara razmjenom znanja i iskustava. Naši gradovi koji su u tome uspješni dokazuju da je moguće uvesti primarnu selekciju i biti dobar primjer drugim gradovima i u EU-u, rekao je Zmajlović.

Istaknuo je da nema razvoja ni rješavanja pitanja zaštite okoliša u Hrvatskoj bez regionalne politike, jedinica lokalne samouprave, općina i gradova te da nam ne treba prebacivanje odgovornosti s razine na razinu, već partnerski odnos i zajednički rad. Kazao je i da je samo u ovoj godini putem Fonda u nabavku opreme za gospodarenje otpadom u općinama i gradovima uloženo više od 50 milijuna kuna. Ocijenio je da to pokazuje da rade dobar posao i da je novi zakon rezultirao osvještavanjem problema. (K. FLEGAR,

snimila J. PREKALJ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA 


Podijeli: Facebook Twiter