Nema zalijevanja nogometnih i golf terena, ni pranja ulica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Župan Ivan Jakovcic proglasio je izvanredne mjere zaštite od suše radi sprjecavanja problema s vodoopskrbom tijekom ljetnih mjeseci na istarskom podrucju.

Istarskim vodoopskrbnim tvrtkama naložio je žurno stavljanje u funkciju svih raspoloživih izvorišta koja se ne nalaze u sustavu vodoopskrbe, maksimalno ogranicavanje potrošnje vode iz vodoopskrbnog sustava za navodnjavanje, zalijevanja nogometnih igrališta, pranja ulica i slicno te provodenje maksimalnih mjera štednje vode.

Vodoopskrbne tvrtke moraju osigurati novac za takve prioritetne investicije, a osigurat ce ga i Hrvatske vode. Pravni temelj za proglašenje izvanrednih mjera zaštite od suše sadržan je u Zakonu o vodama koji propisuje da odluku o ogranicenju korištenja voda, ako se ogranicenje odnosi na više jedinica lokalne samouprave, donosi župan.

Ovoj odluci je prethodio sastanak župana i resornog županijskog procelnika Milana Antolovica s direktorima vodovodnih firmi koji je u suradnji s Hrvatskim vodama u cetvrtak održan u Puli. Cilj je bio upoznati se sa stanjem u vodoopskrbi Istre zbog dvogodišnje enormne suše.

- Ne poduzmu li se hitne mjere za osiguranje dodatnih izvora vode koji ce biti ukljuceni u sustav vodoopskrbe, ocijenjeno je da se stanje u vodoopskrbi može tretirati kao alarmantno. Postojeci su izvori ogranicenog kapaciteta te ce, ne bude li novih padalina, teško izdržati potrošnju vode u kolovoškoj špici turisticke sezone, rekao je Antolovic.

Na pitanje odnosi li se mjera maksimalnog ogranicavanja potrošnje vode iz vodoopskrbnog sustava - za navodnjavanje, zalijevanje nogometnih igrališta, pranje ulica i slicno - i na zalijevanje golf terena, poput onog na Crvenom Vrhu koji takoder koristi pitku vodu iz vodoopskrbnog sustava, Antolovic je odgovorio potvrdno te rekao da su vodovodi dobili obvezu da iz sustava potrošnje iskljuce sve što nije u funkciji vodoopskrbe.

Golf teren u sklopu hotela Kempinski u Crvenom vrhu cijelo vrijeme suše zalijeva se pitkom vodom iz Istarskog vodovoda iz kojeg za potrebe tvrtke Rezidencije Skiper odlazi oko 1.600 kubika litara na dan, odnosno oko 18 litara u sekundi.

Na naš upit iz Rezidencije Skiper odgovaraju da devet mjeseci rade na pronalasku rješenja za korištenje alternativnih izvora korištenja vode za navodnjavanje, a veli da bi umjesto pitke upotrebljavali podzemne i otpadne vode. (G. CALIC ŠVERKO, M. J.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter