Nema više u birtijama novinara i pisaca

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nakon što mu je prvog sajamskog dana u četvrtak predstavljena knjiga "Dnevnik jednog skribomana", u izdanju Profila, plodni književni kritičar, feljtonist i esejist Zdravko Zima danas se, deset godina nakon posljednjeg susreta s Vojom Šiljkom, iznova predstavio pulskoj publici na "Doručku s autorom".

Budući da je rođen 1948. u Malinskoj na Krku, Šiljak ga je podsjetio da je rođen u vrijeme Informbiroa.

- Ne znam tko je ovdje rođen u sretno doba; ovdje su uvijek manje ili više nesretna doba. Ne znam koliko su ova vremena bolja od infrombiroovskih. Povijest je, kako je rekla jedna engleska povjesničarka, putovanje između dvije nesreće, kazao je Zima.

Živi u Zagrebu, a navija za Hajduk, i to zato jer je njegova najveća fascinacija Split, a najveće fascinacije, veli, nisu biološki određene. U Zagrebu se, pak, osjeća otočaninom, a na otoku, gdje ljudi često imaju otpor prema Zagrebu koji im "pije krv", uvijek Zagrepčaninom.

Stanko Lasić zaslužan je za njegovu kritičarsku karijeru jer po objavi Lasićevog "Sukoba na hrvatskoj ljevici" napisao je tekst o toj knjizi.

- Književnost je u današnjem svijetu spektakla bačena na marginu. Kritičari su posebno marginalizirani. Za mene je svijet spektakla prazan svijet koji nikad ne dovodi u pitanje poredak, i zato je za mene možda i gori od socrealističkog razdoblja, nastavio je Zima. Sebe, ugrubo rečeno, smatra ljevičarom.

- Ja sam, zapravo, anarholiberal. Država mi je forma, tek okvir za sliku, a danas je država prazan okvir, kaže. U nastavku je nadahnuto govorio o književnim i moralnim veličinama - nepotkupljivom Matošu, Vladanu Desnici i Edvardu Kocbeku, dodavši za potonjeg slovenskog kršćanskog socijalista, praktičnog vjernika, partizana i sjajnog pisca da je, iako nije po volji ni aktualnog režima i Crkve, "zapisan u vječnost, jednom i zauvijek".

Danas više nema novinara i pisaca u birtijama, kao u doba njegova druženja s Veselkom Tenžerom jer, veli Zima, živimo u virtualnom svijetu. "Kad uđem u neku redakciju, izgleda nestvarno, svi zure u ekrane".

- Nisam ja za novinskog vlasnika kritičar. Ja sam za njega trošak, istaknuo je Zdravko Zima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter