Nema više tuširanja na plažama

Na javnim plažama se više ne smiju koristiti tuševi (S. MILJEVIĆ)
Na javnim plažama se više ne smiju koristiti tuševi (S. MILJEVIĆ)

Iz resornog županijskog odjela danas je stiglo dodatno pojašnjenje mjera redukcije prvog stupnja. U pojašnjenju koje potpisuje pročelnik Milan Antolović navodi se da se autopraonicama ne ograničava djelatnost, nego se zabranjuje korištenje pitke vode iz vodoopskrbnog sustava.

Upućuje ih se da zajedno s gradom, odnosno općinom izvide mogućnost alternativnog opskrbljivanja vodom iz izvorišta koja nisu u funkciji vodoopskrbe. U slučaju kada autopraonica može vodopravnoj inspekciji predočiti stanje brojila iz kojeg je vidljivo da ne koristi vodu iz javnog sustava, može nastaviti s radom.

Subjekti koji u svom proizvodnom procesu moraju koristiti pitku vodu za pripremu hrane za tržište  kao što su klaonice, mesne industrije, hoteli, marine, restorani, barovi, kafići, tržnice, ribarnice, mesnice čak i u slučaju uvođenja redukcije II. stupnja mogu koristiti vodu za piće, sanitarije, za pripremu hrane, pranje rublja.

Bazeni i wellness centri isključuju se tek u slučaju uvođenja mjere II. stupnja redukcije vode. Mjera zabrane pranja vodom iz sustava javne vodoopskrbe odnosi se i na jahte, barke, kamp-kućice, kamione za odvoz smeća, motore i druga prijevozna sredstva. ograničenja odnose se i na tuševe na javnim plažama i one na plažama koje su dodijeljene u koncesiju. Izuzeti su tuševi koji čine dio sanitarnog sustava hotela, kampova i marina te tuševi koji se koriste kao dio sanitarnog sustava uz bazene.

Mjere redukcije I. stupnja odnose i na zalijevanje i navodnjavanje zelenih površina, travnjaka, vrtova, okućnica, i to bez obzira na to nalaze li se u dvorištu ili izvan njega.

Ukoliko državni vodopravni inspektor uoči bilo kakvu nepravilnost, ovlašten je isključiti brojilo potrošača iz vodoopskrbnog sustava. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter