Nema više pizze i sendviča, svi će jesti kuhano

Gradonačelnik u posjeti Osnovnoj školi Centar (D. MEMEDOVIĆ)
Gradonačelnik u posjeti Osnovnoj školi Centar (D. MEMEDOVIĆ)

U Osnovnoj školi Centar učenici koji uzimaju marendu u školi od sada će jesti svakodnevno zdrave kuhane obroke. To im je omogućila velika lanjska obnova škole kojom su, između ostalog, dobili novu kuhinju i blagovaonicu.

Obnova kuhinje i blagovaonice

Iako su blagovaonica i kuhinja svečano otvorene u studenom prošle godine, ravnateljica škole Melita Milić rekla je da su do sada ručkovi pripremani samo za djecu u cjelodnevnom boravku, a sada će se svih 140 učenika koji primaju školsku marendu polako morati privikavati da nema više sendviča, pizza i ostale brze hrane.

U srijedu su ih tijekom marende posjetili pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i gradonačelnik Boris Miletić koji je istaknuo da ima više razloga za ovaj posjet školi.

- Početkom ove školske godine Grad je uložio značajna sredstva u obnovu kuhinje i blagovaonice, pa smo došli vidjeti kako sada to izgleda. Jako smo zadovoljni i nadamo se da će djeca dosta brzo prihvatiti kuhane obroke, jer je zdrava prehrana vrlo bitna za njihov razvoj. Samim time što jedu ovakvu hranu u školi, steći će i neke zdrave navike za cijeli život, rekao je gradonačelnik Miletić.

Maneštra s povrćem

Osim toga, naveo je nadalje, škola ove godine slavi i 150 godina od osnutka, jedina je škola u Puli koja ima manjinsku skupinu i nastavu na albanskom jeziku, i trude se napredovati iz godine u godinu, rekao je gradonačelnik koji je učenicima poručio da rade i uče kako bi ostvarili nešto u životu.

Mališani su danas za marendu imali maneštru s povrćem i žitaricama koja se nekima dopala, a nekima i ne, no uglavnom su ispraznili tanjure. Kako doznajemo od ravnateljice Milić, najviše od svega im se sviđa pašta bolognese i ne bi se bunili kada bi to jeli svaki dan, ali prehrana u školi će im odsad ipak biti raznovrsnija od onoga na što su inače bili navikli.

Obilježavanje 150. obljetnice osnutka

Osnovna škola Centar najstarija je škola u Puli, a ovogodišnju će 150. obljetnicu prigodno obilježiti brojnim aktivnostima kroz cijelu godinu. Današnja zgrada na trgu sagrađena je 1867. godine za vrijeme Austrougarske monarhije. Njezino je pročelje zajedno sa skromnom starom poštom na jugu, vatrogasnim domom na zapadu te teatrom i crkvom na sjeveru, formiralo jedan artikuliran gradski prostor. Od osnutka škole pa sve do 1947. nastava se ovdje odvijala na njemačkom, odnosno talijanskom jeziku (u vrijeme talijanske okupacije). Dana 1. rujna 1947. konačnim oslobođenjem grada Pule u toj je zgradi otvorena Prva hrvatska osnovna škola s četiri odjeljenja, uz koju na istom mjestu, zbog velikog broja građana talijanske nacionalnosti, počinje raditi i Prva talijanska osnovna škola. Današnju obnovljenu blagovaonicu krasi foto-tapeta koja pokriva cijeli jedan zid, a reprodukcija je stare crno-bijele fotografije na kojoj se vidi škola iz doba talijanske okupacije s njenim polaznicima.

- Potrudit ćemo se na prigodan način obilježiti ovu okruglu obljetnicu osnutka škole. Već od veljače započinjemo s ciklusom zanimljivih okruglih stolova o povijesti škole, a u šestom mjesecu ćemo prikazati jedan mjuzikl koji će biti odigran na prozorima škole, ali ne bih o detaljima predstave, neka to bude jedno lijepo iznenađenje za sve naše građane, poručila je ravnateljica Milić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter