Nema veze kakav je, bitno da je roštilj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa sve dužim i toplijim danima mnogi od nas radije borave na otvorenom u društvu sa svojim najmilijima i prijateljima, no takva druženja nisu potpuna bez omiljene razonode - roštilja. Ono što je dobro kod roštilja jest da je potrebno vrlo malo truda i vrlo malo cišcenja da pripremite i poslužite svoje najdraže jelo, a sve to možete raditi u društvu umjesto u zatvorenoj kuhinji. Svaki "majstor" roštilja dici se svojim uspjesima nerijetko isticuci da je za uspješno roštiljanje najbitnija jacina vatre i samo sredstvo potpale, dok ostale tajne dobrih ukusa jela cuva za sebe.



Zaista je bitno paziti na hranu zato što ce se ispeci brže nego što mislite, pa je potrebno kontrolirati plamen zbog kojeg bi se hrana na roštilju mogla nejednako ispeci. Ovo je posebno tocno kad se radi o roštilju na ugljen na kojem meso i povrce brzo izgori ukoliko se ne pazi. Kod takvih roštilja postoji i mogucnost izbijanja požara zbog vruceg pepela koja ispada kroz rupice na dnu roštilja. Na tržištu se nudi zaista impresivan broj razlicitih vrsta i inacica roštilja. Prije kupnje si svakako postavite nekoliko pitanja: koliko cesto cete koristiti roštilj, želite li pomican ili fiksni roštilj, želite li upotrebljavati drveni ugljen, plin ili elektricnu energiju te, naravno, koliko novca želite potrošiti.

Nije rijetkost da se kod nas roštilji samostalno izraduju ili se jednostavno u tu svrhu koriste gradele postavljene na dva bloketa, a ponekad u tu svrhu zna dosta dobro poslužiti i bubanj od perilice za rublje. No, kada se vec odlucite na kupnju, zaista je teško odluciti za pravi izbor medu mnoštvom vanjskih ili unutarnjih roštilja, zasebnih ili u kombinaciji s krušnom peci, otvorenih ili zatvorenih, plinskih ili na ugljen, jer mogucnosti je bezbroj.



Danas u vrtovima i na terasama vecine kucanstva najcešce vidamo roštilje na drveni ugljen koji dolaze u puno oblika, od potpuno jednostavnih okruglih roštilja s malom površinom za pecenje, preko kolica s roštiljem, do okruglih roštilja sa zatvorenim poklopcem koji djeluju kao pecnica na vruci zrak. Cijene ovakvih roštilja krecu se od 200 do 700 kuna. Za prave majstore koji ce staviti pregacu i na roštilju pripremiti prave majstorije tu su i nešto veci pravokutni roštilji s kotacima, policama i držacima na koje možemo odložiti apsolutno sve što nam je potrebno tijekom roštiljanja. Nešto jednostavniji otvoreni roštilj ovakvog tipa platit cete oko 1.000 kuna.

Druga vrsta roštilja koja je takoder dosta zastupljena na našim prostorima su vrtni kamini. Mogu se sastaviti od vec izradenih elemenata od gline i cementa ili betona, a možete ih izgraditi i posve sami. Preporuca se ne postaviti kamin direktno na travu, jer se zemlja pod težinom od 300 do 600 kilograma brzo ulegne. Zbog toga je dobro napraviti mali temelj. Vec izradeni elementi kamina sastavljaju se prema uputstvima, a za povezivanje elemenata i popunjavanje fuga upotrebljava se posebno ljepilo za plocice. Sivu površinu betonskih elemenata uljepšajte s vanjskom disperzijom ili žbukom u željenoj boji. Razliciti dijelovi, kao što je rešetka za ugljen, posuda za pepeo, komplet za ražanj s drškama itd. omogucuju individualno oblikovanje. Cijene ovakvih roštilja krecu se od 900 do 3.000 kuna.



Plinski roštilji pomalo dobivaju na popularnosti medu ljubiteljima roštilja, uglavnom zato što se u odnosu na ugljen lakše održavaju i ciste. Osim toga, ima manje nezgoda vezanih uz korištenje plinskog roštilja koji je u deset minuta spreman za upotrebu. I ovi roštilji dolaze u razlicitim velicinama i varijantama, pa je primjerice za plinski roštilj od lijevanog željeza s dvije teflonske grijace ploce i policama potrebno izdvojiti oko 2.000 kuna, dok pravi grilovi s inox plocom, idealni za cevape i pljeskavice, koštaju i do 5.000 kuna.

Svatko tko roštilja ima mišljenje o tome koji je roštilj najbolji, no i dalje za vecinu pravi roštilj mora mirisati na vatru. To potvrduju i statistike koje govore da se još uvijek najbolje prodaju roštilji na ugljen. Svejedno za koji se tip roštilja odlucili, potrebno je obratiti pozornost na neke bitne detalje koji ce roštiljanje uciniti ugodnim i bezbrižnim. Važno je odabrati roštilj stabilne i cvrste konstrukcije, jer slabo izgraden ili prelagan roštilj ima tendenciju meškoljenja i može se raspasti nakon postavljanja. Takoder je bitno da površina za pecenje bude izradena od visokokvalitetnog materijala kod kojeg ne dolazi do otpuštanja štetnih tvari uslijed visokih temperatura, primjerice od nehrdajuceg celika, lijevanog željeza ili s porculanskim premazom. Kada ste sve spomenuto provjerili, slobodno se prepustite užitku mirisa, okusa i zabave.


Podijeli: Facebook Twiter