Nema velike razlike između života i smrti, to je priv

Predrag Finci i Vojo Šiljak na Doručku s autorom (Dejan ŠTIFANIĆ)
Predrag Finci i Vojo Šiljak na Doručku s autorom (Dejan ŠTIFANIĆ)

Njega je najavio Vojo Šiljak riječima "Imamo čovjeka koji je ubio Franca Ferdinanda", aludirajući kako je Finci glumio Gavrila Principa pod režiserskom palicom Fadila Hadžića u filmu "Sarajevski atentat" iz 1968. godine. Od 1993. godine Finci živi i radi u Londonu, a sada je umirovljenik. Veli da su mu sada pitanja sve teža i teža, ozbiljna i dublja. Kazao je da je svaki čovjek na neki način emigrant te da se sada ne može više zamisliti kao profesor jer nema više toliko fizičke snage za predavanja. Neko vrijeme nije pisao jer je razmišljao o tome što treba raditi i ima li smisla pisati.

- O ratovima se puno pisalo, i što smo naučili? Nakon Prvog svjetskog rata dogodio se Drugi svjetski rat, a možda će i treći, što smo iz svega toga naučili? Uvijek postoji više istina, a dječja pitanja su filozofska pitanja, kazao je Finci.

Na Šiljkovo pitanje tko u Londonu zna za njega, odgovorio je da znaju poštar, poreznik, liječnik, susjedi te prijatelji iz svih krajeva bivše Juge koji mu se javljaju kada im nešto treba, tipa "mali mi ide za London, može li prespavati kod tebe".      

Za Engleze je rekao da su jako okrenuti svojim piscima, a da je jednom prilikom vidio nekoga kako u podzemnoj čita Kiša.

"BBC je u jednoj svojoj anketi rekao da je najpametniji čovjek svih vremena bio Karl Marx", kazao je Finci, a na Šiljkovo pitanje što je s Engelsom, rekao je da je to manje spominjan sociolog i filozof. Lenjinovu filozofiju nije definirao toliko značajnom.

Na tradicionalne Šiljkove upite gdje mu je duša, odgovorio je da je to on sam, a na upit zašto živi, rekao je da živi jer je život dar i sreća. Odgovarajući na pitanje što bi još želio da mu se dogodi, kazao je da bi htio biti češće sa suprugom, da ona ode u mirovinu i da zajedno sjede na nekom balkonu. Budućnosti se, saznajemo, ne boji, je "život je dar i nema velike razlike između života i smrti, to je privid".

U Kafeu Herrenhof o Brijunima

U posljednjem ovogodišnjem Kafeu Herrenhof bilo je govora o otočju Brioni ili Brijuni, kao što su naveli gosti ovoga programa Dragutin Lučić Luce, Ivan Žagar i Hans Kupelwieser, prapranećak Paula Kupelwiesera. U ovome programu nije predstavljena knjiga ili publikacija o ovome otočju, već su gosti razgovarali o otočju općenito, a malo je konfuzno objašnjena rodbinska veza Hansa i Paula Kupelwiesera.

Na kraju programa, pulski izdavač, urednik i novinar Mirko Urošević poklonio je Hansu Kupelwieseru knjigu Paula Kupelwiesera "Brioni – iz sjećanja starog Austrijanca", a što je ugodno iznenadilo sudionike ove sesije, jer nisu imali saznanja o ovoj knjizi, u kojoj se, spomenimo, nalazi i fotografija Hansa Kupelwiesera s predsjednikom Ivom Josipovićem. (Vanesa BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter