Nema ukidanja embarga na oružje sirijskim ustanicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska i Velika Britanija izolirane su u svom zahtjevu da se ukine embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima, koji će idući tjedan najvjerojatnije biti produljen, pišu europski mediji.

Francuska i Velika Britanija uspjele su u veljači uvjeriti druge države članice EU-a da dopuste slanje neubojite vojne opreme sirijskim ustanicima. No protivljenje ukidanju embarga na prodaju oružja otad se povećalo.

Pariz i London su izolirani, kazali su europski diplomati. Embargo istječe 1. lipnja i njegovo produljenje bit će jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Više država članica u Vijeću EU-a želi spriječiti da embargo bude automatski ukinut.

Francuska i Velika Brianija vjerojatno će se s time, iako nevoljko, složiti, ali bi mogle zatražiti druge mjere protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Među državama članicama postoje velike razlike u pogledu Sirije, uglavnom oko tri pitanja - oružja, sankcijama općenito i percepciji ustanika.

Austrija se osobito glasno protivi ublažavanju ograničenja za prodaju oružja ustanicima, upozoravajući na moguće posljedice. Švedska se protivi dugoročnom trendu jačanja sankcija protiv sirijskog režima, smatrajući da bi to moglo ograničiti prostor za političko rješenje. Zadnjih mjeseci Češka postavlja i pitanje koliko uspješno Sirijska nacionalna koalicija (SNC) uspijeva nadzirati ustanike.

Ministri vanjskih poslova mogli bi ipak razmotriti ublažavanje ograničenja financijskom i naftnom sektoru kako bi se pomoglo područjima koja nadziru sirijski ustanici, rekao je jedan diplomat.

Drugi diplomat istaknuo je da je pravo pitanje vjeruje li EU da je političko rješenje sukoba u Siriji još uvijek moguće. "Ministri ne raspravljaju o tome", rekao je. Umjesto toga usredotočeni su na embargo na oružje, što je po njemu "samo tehnički korak."

Mogućnost održavanja međunarodne konferencije o Siriji u lipnju u Ženevi, na inicijativu SAD-a i Rusije, također igra ulogu o odluci o embargu.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague iskoristio je to u prilog britanskog stajališta, kazavši da bi naoružavanje ustanika povećalo pritisak na Asadov režim. Druge države smatraju s druge strane da u Siriji oružja ne nedostaje i da bi naoružavanje ustanika smanjilo njihovu volju za pregovore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter